Boom van de Maand | Editie Najaar 2021: Nyssa sylvatica, Zwarte tupeloboom

Nyssa sylvatica is een prachtige sierboom die ieder najaar verrast met spectaculaire herfstkleuren. Een makkelijk te onderhouden boom met karakter.

Nyssa sylvatica: de verrassing van het najaar

Herfstverkleuring met geel- en roodtinten en alles daartussen!

Houdt u van de herfst? En kijkt u het hele jaar reikhalzend uit naar het verschieten van de bladeren? Dan snapt u direct waarom de Nyssa sylvatica een speciaal plekje in ons hart heeft. Deze prachtige sierboom is met zijn glanzend ovalen blad en karakteristieke grijze schors jaarrond al een aanrader voor in de tuin, maar de echte verrassing zit hem in het najaar. 

De Zwarte tupeloboom, zoals Nyssa sylvatica in het Nederlands heet, is op zijn mooist zodra de herfst invalt. Dan verschieten de bladeren naar spectaculaire herfstkleuren, variërend van geel en oranje tot bijna fluorescerend rood. Dit maakt de boom een échte herfstsfeermaker en een must voor iedere tuin waarin ook in het najaar behoefte is aan een explosie van kleur.

De grote aantrekkingskracht op vogels, bijen en vlinders brengt leven in uw tuin

Breng leven in uw tuin

In tegenstelling tot de bijzondere herfstverkleuring, gaat de bloei van de Nyssa sylvatica vrijwel onopvallend voorbij. De groenige bloemen, die rond de maand juni verschijnen, vallen door hun kleur veelal weg in de middengroene bladeren van de boom. Zijn de bloemen eenmaal uitgebloeid, dan maken ze plaats voor oranjerode bessen.

Hoewel de bloesemperiode dus weinig opvallend is, brengt de Tupelo toch volop leven in de tuin. De bessen vallen goed in de smaak bij vogels en de boom heeft als waardplant een grote aantrekkingskracht op bijen en vlinders. Hierdoor heeft de boom een belangrijke meerwaarde voor de biodiversiteit in uw tuin.

In zijn natuurlijke vorm is Nyssa sylvatica nóg mooier

Natuurlijk de mooiste

Qua onderhoud kunt u de Nyssa sylvatica er goed bij hebben in de tuin. Hij vergt weinig – of liever zelfs geen – onderhoud. In het Nederlandse klimaat kan deze traaggroeiende heester tot twintig meter hoog worden en twaalf meter breed. Dit neemt echter decennia in beslag, waardoor hij in de meeste situaties nooit te groot wordt. 

Eigenlijk is de Tupeloboom op zijn mooist als hij zijn natuurlijke vorm kiest. Durf hem zijn gang te laten gaan. De compacte kegelvormige kroon zal op termijn uitzakken tot een ei-vorm, wat hem nog meer body geeft. Ook past deze sierboom zich perfect aan op de omgeving, wat bijvoorbeeld kan resulteren in een mooie kromme groei. Persoonlijk vinden wij hem dan nóg mooier.

Aanmelden nieuwsbrief

Handige tuintips, tuinverhalen, plantentips en agendatips! Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.