Tuintje van de Maand | Editie najaar 2021

Wat zijn nou planten die goed samen kunnen groeien? Qua composities, structuur of bladgrootte? Welke planten versterken elkaar qua kleur? Maar ook wat biedt de grond? Welke planten kunnen het qua ruimte goed met elkaar vinden? Zowel in de breedte als in de lucht.

Een groene jas

De tuin is het groene jasje om uw huis en de juiste beplanting zorgt voor de juiste sfeer. We inspireren u graag en daarom lichten in het ‘Tuintje van de Maand’ bijzondere plantencombinaties uit.

Het hele jaar door aantrekkelijk

De wuivende bloemen van de Persicaria amplexicaulis ‘speciosa’ die lijken op te lichten in de laatste avondzon. De kleurrijke toevoeging van Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ en Liriope muscari, afgewisseld met het frisse groen van de Helianthus x laetiflorus, die in het najaar prachtig versterft. 

Het tuintje van deze maand is het perfecte voorbeeld van een zwierige, nonchalant beplante tuin die veel licht door laat, terwijl de dichtbegroeide bodem met wolken van bloemen de tuin een natuurlijk karakter geeft en veel leven aantrekt. Deze bewuste keuzes in de beplanting maken deze tuin het hele jaar aantrekkelijk en is het altijd een genot om er doorheen te wandelen.

De Monnikskap in combinatie met de Stijve zonnebloem: dubbel feest!

Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’, Monnikskap

Dat er ook in het najaar genoeg te beleven valt in de tuin bewijst de Aconitum carmichaelii Arendsii, ook wel bekend als de herfstbloeiende Monnikskap. De blauwpaarse kleur van de fluweelachtige bloemen knalt tussen het groen en geeft karakter aan de tuin. De Arendsii bloeit later dan de meeste soorten Monnikskap – zelfs tot in november –  en heeft bovendien een dikkere stengel. Hierdoor heeft hij minder snel ondersteuning nodig, waardoor het natuurlijke karakter van de tuin blijft behouden. 

Wees eens brutaal!

De Monnikskap wordt vaak in vasteplantenborders of langs de bosrand geplaatst, maar durf eens brutaal te zijn en zet hem tussen hoge zwierige planten. De gele teint van de Helianthus x laetiflorus in combinatie met het fraaie blauw van de Aconitum bijvoorbeeld is dubbel feest!

Van bodembedekker tot kleurrijk statement in de border

Liriope muscari, Leliegras

De combinatie van groen met hoge aar-achtige bloemen trekken we in deze tuin door naar de lagere begroeiing. Met de Liriope muscari, oftewel Leliegras. Deze vaste plant blijft in de Hollandse winters mooi groen. Zijn volle grasachtige blad en maximale hoogte van 30 centimeter maakt de Liriope een prima keuze als bodembedekker. 

Echter, hij is ook erg mooi als randplant langs een pad of als statement piece in een pot op het terras. De op blauwe druifjes lijkende bloemen die vanaf augustus uit het blad oprijzen geven de tuin aan het einde van de zomer een frisse opleving.

Bloemen die lijken op te lichten in de laatste avondzon

Persicaria amplexicaulis ‘speciosa’

Een mooie hoge plant die tot ver in de herfst kleur blijft geven aan de border is de Persicaria amplexicaulis ‘speciosa’, Duizendknoop. De donkerrode bloemaren bloeien tot diep in oktober. In combinatie met een hoogte tot 1,2 meter heeft u daardoor al snel een prachtige blikvanger in de tuin. 

Onkruid of waardevol?

Afgezien van af en toe een knipbeurt is de Persicaria een onderhoudsarme plant, die zich overal thuis lijkt te voelen. Hij is winterhard, verdraagt moeilijke omstandigheden en groeit snel dicht. Mede hierdoor hebben we in Nederland een haat-liefdeverhouding met de Duizendknoop. Toch is de Persicaria amplexicaulis Speciosa een waardevolle borderplant. Hij trekt veel vlinders, bijen en andere insecten aan en heeft weinig tot geen last van ziektes of ongedierte, waardoor hij goed past binnen een duurzame, natuurlijke tuin.

Het symbool van de overgang van zomer naar herfst

Helianthus x laetiflorus

Een relatieve nieuwkomer in de Nederlandse tuin is de Helianthus x Laetiflorus, de Stijve zonnebloem. De opvallend gele bloemen bloeien veelvuldig en lang. Ze verschijnen in de zomer en het vroege najaar en maken de Helianthus daarmee een prachtig symbool van de overgang van het zomerseizoen naar de herfst.

De stevige, rechtopstaande stengels en gele bloem verklaren de Nederlandse naamgeving, maar eigenlijk lijkt de Helanthus x laetiflorus meer op de Aardpeer (Helianthus tuberosus) en Zonneoog (Heliopsis helianthoides). De Stijve zonnebloem is ook verwilderd aan te treffen buiten tuinen en dan voelt hij zich vooral thuis op omgewerkte, vochtige bodems van ruigten en ruderale plekken. De platte bloem maakt hem een perfecte weefplant om deze tuin mee te completeren.

Aanmelden nieuwsbrief

Handige tuintips, tuinverhalen, plantentips en agendatips! Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.