Nadat wij uw tuinontwerp hebben gemaakt, kunnen wij ook de tuinaanleg verzorgen. Dit is wat we graag doen. De plannen die tot nu toe alleen nog op papier bestaan, komen tot leven. Stap voor stap voeren we de werkzaamheden uit.

We nemen onze liefde, aandacht en passie voor de materialen en planten mee naar uw tuin. Met net zoveel verwachting en plezier als u, zien wij uit naar het resultaat.

De tuinaanleg omvat:

  • Grondwerk en bodemverbetering
  • Afwatering
  • Aanleg tuinverlichting
  • Bestrating
  • Vijver of waterpartij
  • De bouw van schuur, veranda of pergola
  • Logistiek
  • Beplanting borders

Grondwerk en bodemverbetering: essentieel voor de toekomst van uw tuin!

Als voorbereiding op het bestraten en de aanleg van borders, verplaatsen we grond en voeren we zand aan. Daarnaast zorgen we voor goede drainage, zodat er geen drassige plekken in uw tuin ontstaan. De grond in de borders wordt bewerkt en waar nodig verbeterd door de toevoeging van meststoffen, lava, kalk of humusrijke grond. Welke voedingsstoffen nodig zijn, is afhankelijk van de grondsoort en van de geplande beplanting.

Voorbeeld: kleigrond
Heeft u een tuin met kleigrond? Wij hebben goede ervaringen met het verwerken van lava door deze kleigrond. Hierdoor wordt de grond beter bewerkbaar en dit verhoogt het tuinplezier.

Voorbeeld: zandgrond
Heeft u een tuin met zandgrond? Door humusrijke grond te vermengen met de zandgrond, verbetert de waterhuishouding. Vocht wordt beter vastgehouden en langzaam weer afgegeven. Ook wordt de voedingswaarde van de grond hierdoor verhoogd.

Steeds belangrijker: goede afwatering

Het klimaat verandert. Een goede afwatering in uw tuin is daarom een steeds belangrijker onderdeel van de aanleg. Genoeg groen en goed gevulde borders kunnen veel regenwater opvangen. Is er slechts een beperkte natuurlijke opvang van regenwater mogelijk? Dan kunnen we werken met ondergrondse infiltratie-eenheden. Grote hoeveelheden regen zinken dan geleidelijk in de grond.

Naast hevige neerslag in korte tijd, krijgen we ook meer en meer te maken met (langdurige) droogte. De juiste grondbewerking in combinatie met slim gekozen beplanting, zorgt ervoor dat uw tuin de extremen in het weerbeeld beter kan doorstaan.

Aanleg tuinverlichting

Omdat we in het tuinontwerp rekening houden met verlichting, kunnen we de benodigde leidingen en voorzieningen direct op de goede plek aanleggen. Dit voorkomt onnodig verplaatsen van planten en bestrating achteraf. Natuurlijk verzorgen we ook de plaatsing en aansluiting van de lichtarmaturen.

Bestrating

In het tuinontwerp zijn de lijnen uitgezet die uw tuin de gewenst sfeer geven. Tuinpaden hebben, naast hun praktische functie, een belangrijke rol als het gaat om de zichtlijnen. We zorgen voor een goed ‘bed’ onder de bestrating en leggen de door u gekozen tegels of klinkers met aandacht voor detail.

Vijver of waterpartij

Wilt u een vijver of waterpartij in uw tuin? We graven de vijver uit en brengen de bodembescherming en vijverfolie aan. Daarna volgt de randafwerking, vullen we de vijver en verzorgen we de beplanting in en rondom het water.

Het geluid van stromend water kan een fijne afleiding vormen als u in een drukke stad woont. Een waterpartij of fontein is dan een mooie oplossing. We leggen de benodigde leidingen aan en sluiten de apparatuur voor u aan.

De bouw van schuur, veranda of pergola

Een schuur, veranda of pergola maakt onderdeel uit van veel tuinontwerpen. Voordat we de borders aanplanten, zorgen we dat de bouwwerkzaamheden zijn afgerond.

Logistiek

Vraag u zich af wat logistiek te maken heeft met tuinaanleg? Wat te denken van het vervoer van volgroeide bomen en flinke heesters? Wij regelen het met plezier.

Kunt u de achtertuin alleen bereiken door het huis en passen de planten niet door de deur? Wij zorgen dat de bomen over het huis worden getild.

Woont u in de stad, op het platteland of op één van de eilanden? Wij regelen in iedere situatie passende oplossingen.

Beplanting borders

Met deze laatste stap ronden we de tuinaanleg af. We vullen de aangelegde borders met de gekozen beplanting. Uw tuin is nu aangelegd, maar niet ‘klaar’. Tijd en onderhoud zullen ervoor zorgen dat uw tuin ieder jaar mooier wordt!

Tuinonderhoud

We weten dat een nieuw aangelegde tuin de nodige zorg en aandacht vraagt. Daarom ontvangt u na de aanleg een handige gids met tips en wetenswaardigheden. Daarin staat alle informatie om uw tuin tot bloei te brengen.

Toch nog vragen? Wij adviseren u graag over snoeien, bemesten, verjongen van planten en ander tuinonderhoud. Natuurlijk is het ook mogelijk om onze hoveniers in te schakelen voor eenmalig of periodiek tuinonderhoud.

Materiaalgebruik bij de tuinaanleg

Hovenierscentrum De Briellaerd maakt bij de tuinaanleg gebruik van duurzame materialen, milieuvriendelijke producten en kwalitatief hoogwaardig plantmateriaal. We zoeken de balans tussen duurzaam en gebruiksvriendelijk, tussen efficiënt en milieuvriendelijk.
We volgen daarom de laatste ontwikkelingen en spelen zoveel mogelijk in op de milieuvriendelijke en duurzame alternatieven die op de markt komen.

Tuinaanleg zelf verzorgen

Wilt u liever zelf (een deel van) de werkzaamheden uitvoeren, dan kan dat natuurlijk. Vraag gerust naar ons doe-het-zelf-systeem. We overleggen graag met u over het plan van aanpak en begeleiden u waar nodig.

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld