Tuintje van de Maand | Editie 5 zomer 2021

Een groene jas

Wat zijn nou planten die goed samen kunnen groeien? Qua composities, structuur of bladgrootte? Welke planten versterken elkaar qua kleur?

Maar ook wat biedt de grond?

Welke planten kunnen het qua ruimte goed met elkaar vinden? Zowel in de breedte als in de lucht.

 

De tuin is het groene jasje om uw huis en de juiste beplanting zorgt voor de juiste sfeer. We inspireren u graag en daarom lichten in het ‘Tuintje van de Maand’ bijzondere plantencombinaties uit.

Allium schubertii

Allium schubertii, ook wel bloeiende ui genoemd. Een bolvormige vaste plant die in het voorjaar heldergroene, riemvormige bladeren produceert, die afsterven voordat de bloemen verschijnen. Deze bloemen bestaan ​​uit een explosie van stervormige, roze-paarse roosjes op stengels van verschillende lengtes die een vuurwerkeffect produceren. Ze lijken voor altijd te bloeien en insecten zijn er dol op.

Wanneer Allium schubertii stopt met bloeien, hangen ze niet naar beneden maar ze drogen uit. Deze droge bloemen en stelen geven een prachtige structuur en bieden een nog langere ‘bloeitijd’.

Wij vinden het veelzijdige planten, ze zijn op zichzelf al geweldig maar omdat ze weinig ruimte op de grond innemen en een rechtopstaande groeiwijze hebben, zijn ze perfect met andere planten te combineren in de border! Bijvoorbeeld de combinatie met de Geum ‘Scarlet Tempest’ die een robuuste vertakte groei heeft. Het geeft een prachtig effect wanneer de Geum ‘Scarlet Tempest’ bijna als weefplant door de Allium schubertii heen groeit!

Geum ‘Scarlet Tempest’

De vele stengels van Geum ‘Scarlet Tempest’ produceren talrijke levendige, rood- oranje koraalbloemen van eind april tot half juli en daarna in de nazomer. De bladeren blijven wintergroen tijdens zachte winters. Een prachtige plant die niet kieskeurig is en dus oersterk! De grote bloemen van soms wel 6 cm combineren prachtig met de donkere stelen van de Salvia!

Salvia ‘Strawberry Lake’

Een spectaculaire variëteit van de salie met robijnrode bloemen. De donkere stelen van de Salvia ‘Strawberry Lake’ vormen een opvallend contrast met het frisgroene blad. Deze elegante vaste plant pronkt met zijn grote, intens gekleurde schutbladeren van zomer tot herfst en is een van de meest lonende en kleurrijke planten voor in de zomertuin. Ze gedijen in de volle zon tot lichte schaduw en de bloemen trekken bijen en vlinders aan en mengen zich graag met andere planten voor het beste effect. Bijvoorbeeld met de Heuchera sanguinea ‘Alba’ want de tientallen stengels met bloemen die boven de bladeren uitkomen dansen prachtig om de donkere stengels van de Salvia ‘Strawberry Lake’ heen!

Heuchera sanguinea ‘Alba’

De Heuchera sanguinea ‘Alba’ is een prachtige kruidachtige plant met bijzonder groen blad en roomwitte bloemen. Boven de vele bladeren bevinden zich clusters van tientallen kleine klokjes -achtige bloemen aan het einde van een lange stugge stengel tijdens de zomer. Het is winterhard en net als de Allium schubertii blijven de stengels met bloemen er in de winter als een soort droogbloemen bovenuit komen wat een prachtige structuur geeft met bijvoorbeeld rijp of sneeuw. Maar voorlopig genieten we van de zomertuin!

Aanmelden nieuwsbrief

Handige tuintips, tuinverhalen, plantentips en agendatips! Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.