Onze tuinexpert aan het woord. Deze keer Fokke Mulder over de Tulipa Whittallii.

Voorjaarsexplosie

Zodra de bollen hun neusjes laten zien in de prille voorjaarszon, begint mijn hart sneller te kloppen Dat is namelijk de voorbode van de voorjaarsexplosie in mijn tuin. Door de in kracht toenemende voorjaarszon zie je dan in een mum van tijd de tuin fris groen worden en voor je het weet zoemen de bijen weer vrolijk door de tuin.

Op slag verliefd

Een van mijn favoriete winterbezigheden is om alle tuinbladen tevoorschijn te halen om ideeën en inspiratie op te doen voor de tuin. Zo werd ik na het zien van een schitterende foto van een oranje tulp, in een Engels tuinblad, op slag verliefd en moest ik deze in mijn tuin zien te krijgen. Tulipa sprengeri stond er in het bijschrift.

Ik ging dus met frisse moed op zoek naar deze mooie oranje tulp. Mijn frisse moed veranderde echter al snel in frustratie, deze tulp kon ik namelijk niet vinden in Nederland, verschillende leveranciers lieten een mooi plaatje zien met als bijschrift, niet leverbaar. Mochten ze wel leverbaar zijn dan zou een zakje met 25 tulpjes rond de 175 euro moeten kosten. Even dacht ik terug te zijn in de Gouden Eeuw waar bepaalde tulpen een grachtenpand in Amsterdam moesten opbrengen.

Tulipa whittallii

In een gesprek met Carien van Boxtel (JUB bollen adviseur) gaf zij aan dat de Tulipa whittallii een goedkope, sterke vervanger is die gemakkelijk te verkrijgen is in Nederland. Zo blij als een kind heb ik dus tientallen tulpen geplant die nu ieder jaar met grotere getale in april staan te pronken in mijn tuin.

Ik heb ervoor gekozen om ze onder de Itea virginica ‘Henry’s Garnet’ te planten. Deze kleine heester krijgt altijd laat in het voorjaar nieuw blad dus tegen de tijd dat de tulpen bloeien zorgen het oude rood verkleurde blad samen met de net openspringende bladknoppen voor een adembenemende combinatie waar ik dus met volle teugen van geniet.

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld