Verborgen stadstuin in Amsterdam

Achter een lange rij Amsterdamse grachtenpanden ligt de prachtige groene stadstuin van Hugo en Toos verborgen. Toen zij er enkele jaren geleden kwamen wonen, was de tuin niet meer dan een bossage van struiken met schuttingen eromheen. Dat moest anders, vonden Hugo en Toos. Bekijk alle beelden en droom weg. Bekijk bovendien onderaan deze pagina hoe de tuin eruit zag toen Hugo en Toos hier kwamen wonen. Met een grote hijskraan die alle bomen en materialen over het pand tilde, mankracht, een slim tuinontwerp en bijzondere beplanting hebben we een een wereld van verschil gecreëerd!

 

Tekst gaat verder onder de beelden

Bekijk onderaan deze pagina de before beelden!

Verscholen hoekjes en doorkijkjes

Wanneer je nu door de tuin van Hugo en Toos loopt, vergeet je helemaal dat je je in een smalle stadstuin bevindt. Paden van oude klinkers voeren langs groene borders met veel soorten planten. De gelaagdheid tussen de planten zorgt voor verscholen hoekjes en doorkijkjes. Hugo: “In de zomer lijkt het een wilde tuin en tegelijk zie je dat er een idee achter zit. Daar hou ik van.”

Een genot om naar te kijken

Toos: “En kijk eens naar het paadje richting de patio! Het frisgroene blaadje van de Soleirolia soleirolii (slaapkamergeluk) groeit zo mooi tussen de klinkertjes, dat is toch een genot om naar te kijken?”

 

Tekst gaat verder onder de beelden

Eindeloos ronddwalen

De tuin wekt de suggestie dat je er eindeloos in kunt ronddwalen. Zoals in een beschut landschapspark. Maar niets is minder waar. Dankzij het slimme design van tuinontwerper Willem van den Brink lijkt de tuin veel groter dan hij is. Ondanks dat deze tuin maar 44 vierkante meter is kunnen Hugo en Toos er ruim tafelen en loungen.

Witte bloemen

Toos: “Ik kan zo genieten van een rondje door de tuin. Steeds zie ik weer een mooi wit bloemetje.” De beplanting bloeit uitsluitend wit omdat in huis al genoeg kleur is. Soorten als Thalictrum ‘Splendide White’, Disporum cantoniense ‘Night Heron’, Heuchera villosa ‘Autumn Bride’, Brunnera macrophylla ‘Betty Bowring’, Galium odoratum, Geranium pyrenaicum ‘Summer Snow’, Actaea dahurica bloeien allemaal wit en zorgen afwisselend dat er in alle seizoenen iets bloeit. Toos: “In de winter knip ik de rozebottels voor op de vaas van de Rosa Guirlande d’amour.”

 

Tekst gaat verder onder de beelden

Heerlijk beschut

Hugo en Toos zitten heerlijk beschut en zij hebben geen last van inkijk als zij aan de tuintafel zitten te lunchen of ’s ochtends koffiedrinken bij de oude trog. In het ontwerp werd ook rekening gehouden met het spel van zon en schaduw. Zo werd er bewust voor diverse bomen gekozen die gesnoeid kunnen worden naar een natuurlijke parasol waar nog zeker wel de zon doorschijnt.

Bomen als Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’, Koelreuteria paniculata, Gymnocladus dioicus, Platanus hispanica kunnen zo gesnoeid worden dat ze dienen als een natuurlijke parasol.

 

Tekst gaat verder onder de beelden

Licht in de duisternis

Ook wanneer de zon onder is, kunnen Hugo en Toos van hun tuin genieten. Want in alle borders is er een lichtpunt. Toos: “De tuin voelt daardoor altijd als een verlengde van ons huis, zelfs in de winter. In de lente en de zomer zijn wij vaak buiten en fungeert de tuin als extra leefruimte.”

 

Tekst gaat verder onder de beelden

Indrukwekkende boom

De Gymnocladus dioicus of Doodsbeenderenboom heeft een mooie takkenstructuur en de bladeren zijn indrukwekkend. Ze komen helder groen tevoorschijn en in de herfst worden ze helder geel. Het is een transparante kroon en als de zon daar doorheen schijnt is het bijna doorzichtig.

Grillige stam

De stam is grillig, donkergrijs en diep gespleten met een geschubd oppervlak. De Gymnocladus dioicus of Doodsbeenderenboom kan eruitzien als een dode boom omdat er geen teken van knoppen verschijnen totdat bijna alle andere bomen in blad staan!

Bekijk hieronder de before en after beelden!