Boom van de maand | Editie 3 juli/augustus 2020

Koelreuteria paniculata

Een boom met veel sierwaarde en diverse voordelen!


Zomerbloeier

Het is zomer en daarom lichten we graag een zomerbloeiende boom uit. We kennen namelijk vooral de bomen met hun uitbundige voorjaarsbloesem maar zomerbloeiende bomen kom je veel minder tegen. We hebben het over de Koelreuteria paniculata.

Lange gele pluimen

De soortnaam paniculata verwijst naar de pluimvormige bloeiwijze. Wij vinden deze boom zo bijzonder omdat zijn bloempluimen pas bloeien in juli, augustus of zelfs september. De Koelreuteria is een makkelijke bloeier, maar bloeit rijker naarmate de zomer warmer is.

 

Heel opvallend zijn de gele bloemen. Hij wordt niet voor niets ook wel goudenregen genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan zijn bloemen die de vorm hebben van lange gele pluimen.

Bijvriendelijk

Doordat de bloei pas later valt dan bij de meeste bomen kunnen we tijdens de invallende herfst nog genieten van bloemen. En wij genieten dan niet alleen want de bijen en hommels hebben dan ook nog voedsel. De Koelreuteria wordt dan ook zeer druk bevlogen door onze bijen die er ruim nectar uithalen.

 

Het jaar rond mooi

Na de bloei volgen lampionvormige vruchten die daarna nog lang aan de boom blijven zitten, tot ver in de winter en soms zelfs tot aan de nieuwe bloeiperiode. De combinatie met de gele tot oranje herfstkleur van het blad geeft een formidabel beeld. Maar ook het jonge voorjaarsblad is bijzonder, het loopt roodgroen uit en wordt naarmate het voorjaar vordert gewoon groen.

Het is dus een boom met veel sierwaarde en diverse voordelen!

Aanmelden nieuwsbrief

Handige tuintips, tuinverhalen, plantentips en agendatips! Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.