Waarom de tuin bemesten?

Heb je ooit een kabouter met een emmer mestkorrels in het bos zien lopen? Als de natuur zelfvoorzienend is waarom moeten wij dan onze tuin bemesten? Een goede vraag, die we dan ook zeker gelijk willen beantwoorden. De Nederlandse bossen en natuur staan vol met inheemse planten, planten die van oorsprong in Nederland voorkomen en dus perfect groeien op de verschillende grondsoorten in ons land.

Echter onze tuinen zijn gevuld met een hele verzameling uitheemse planten zoals bijvoorbeeld de Lavendel die van oorsprong groeit op droge kalkrijke hellingen in Zuid-Europa. Deze plant zal dus een aangepaste grondsoort en bemesting nodig hebben om te floreren. De Nederlandse tuinen staan vol met planten die inheems zijn in China, Japan, Kroatie, Nieuw Zeeland enz. Eigenlijk zijn onze tuinen tegenwoordig de hedendaagse samenleving waar we van dromen. Allemaal nationaliteiten die gebroederlijk samen leven op enkele vierkante meters.

Onze tuinplanten halen de energie om te groeien en bloeien uit de bodem

Om te voorkomen dat de tuingrond ‘arm’ wordt is het belangrijk om de voedselreserves regelmatig aan te vullen zodat de planten in conditie blijven.

Het bemesten van uw siertuin zorgt niet alleen voor meer groei en bloei maar versterkt ook uw planten tegen ziekten en plagen. Vooral tijdens de groeiperiode zullen de planten in uw tuin veel voedingsstoffen aan de bodem onttrekken. Geef uw planten daarom een eerste bemestingsbeurt in het voorjaar, gevolgd door een tweede onderhoudsbemesting iets later in het seizoen. Zo kunt u het hele seizoen van een prachtige siertuin en gazon genieten.

 

Wat is mest?

We kunnen nu een zeer onsmakelijk verhaal beginnen over mest, maar in de kern is mest een mix van organische stof, mineralen en water. Stikstof, kalium, fosfor en magnesium zijn de belangrijke elementen in mest. Deze elementen vindt u op verpakkingen ook terug als NPK+mg. Naast deze basis elementen vinden we ook ijzer, koper en zink als sporenelementen aan in ruwe mest.

Het bemestingalfabet

De invloed en werking van de hoofdelementen willen we graag uitleggen, om zo enig inzicht te geven in het bemestingsalfabet.

N = Stikstof

Een plant heeft stikstof nodig voor een goede groei en geeft een mooie diepgroene kleur in de bladeren en de stengels. Stelt het verouderingsproces van planten uit waardoor ze langer blad produceren, en de vruchten beter afrijpen.

P = Fosfaat

Fosfaat bevordert met name de ondergrondse groei van de plant. Het stimuleert de ontwikkeling van haarwortels die van groot belang zijn voor de opname van voedingsstoffen door de plant. Fosfaat bevordert de ontwikkeling van bloemknoppen, geeft dus rijkbloeiende planten en een goede vruchtzetting.

K = Kalium

Verbetert de opname van vocht door de wortel en verlaagt de vochtafgifte door het blad. De plant wordt hierdoor minder droogte- en vorstgevoelig. Verder bevordert Kalium de opbrengst en kwaliteit, wat betreft smaak, geur, houdbaarheid en kleur, bij vruchtdragende gewassen.

Mg = Magnesium

Magnesium is een natuurlijke meststof en probleemoplosser. De meststof zorgt voor een betere structuur en vruchtbaarheid van de bodem, herstelt bruinverkleuring en draagt bij aan een gezonde, sterke plant.

Kunstmest of organische mest goed?

Kunstmest;

Kunstmeststoffen zijn verschillende voedingselementen die op kunstmatige wijze worden verwerkt tot bemestingskorrels. Kunstmestkorrels zijn eigenlijk voedingszouten die gemakkelijk oplosbaar zijn in water. Het gevolg is dat de plant niet alle meststoffen die vrij komen nodig heeft op het moment dat het wordt gestrooid waardoor de zouten dus in de bodem terecht komen en er dus zoutophoping en uitspoeling ontstaat.

Doordat de kunstmest direct beschikbaar is kun je het zien als een “all you can eat” buffet waarbij de plant zoveel op zal nemen waardoor een geforceerde groei kan ontstaan waardoor er zwakkere cellen ontstaan en de plant dus vatbaarder wordt voor ziektes en insectenaanvallen zoals luizen.

Kunstmest is voor planten als doping voor sporters. Planten krijgen een onnatuurlijke energie/groeistoot, waardoor je op de lange termijn met ziektegevoelige planten zal blijven zitten. Door de voedingstoot worden de plantencellen alleen maar slapper wat als gevolg zal hebben dat de plant vatbaarder wordt voor ziektes.

Organische mest;

Organische meststoffen bestaan voor honderd procent uit natuurlijke, organische grondstoffen (van plantaardige of dierlijke oorsprong). De bodemstructuur wordt verbeterd door het gebruik van organische meststoffen met als gevolg dat er een evenwicht ontstaat. De stoffen worden opgenomen wanneer de plant ze nodig heeft waardoor er dus geen sprake zal zijn van overbemesting of uitspoeling van fosfaten.

Wanneer, welke meststoffen strooien?

Stikstof en fosfor heeft een plant voornamelijk nodig in de groeifase, denk hierbij niet alleen aan nieuwe beplanting. Planten die de winter uitkomen en op nieuw hout hun blad/bloemen/vruchten aanmaken houden ook van wat extra mest. Van kalk heeft een plant voornamelijk profijt in de late groeifase en wordt in veel tuinen toegepast om planten extra sterk te maken voor de winter.

Bovenstaand is de basisinformatie voor het bemesten van de tuin. Mocht u echter advies willen specifiek voor uw tuin neem dat gerust contact met ons op!

Aanmelden nieuwsbrief

Handige tuintips, tuinverhalen, plantentips en agendatips! Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.