‘De liefde voor de Helleborus kreeg ik van mijn moeder’

De Helleborus is een ideale winterbloeier

‘De Helleborus blijft bijzonder, het is genieten als ze hun bloemen laten zien in de wintermaanden. Het is voor mij de ideale winterbloeier! Ook in potten op de tuintafel of op het terras staan ze prachtig.‘ Aan het woord is Jan Punt, mede-eigenaar van De Briellaerd.

‘De afgelopen week heb ik een stuk of tien Helleborussen in het tuintje van mijn moeder geplant in de verschillende kleuren van de Helleborus orientalis Double Ellen gestippeld in wit, zachtroze tot rood met dubbele bloemen. Wat geniet ze ervan, vooral als de voorjaars bolletjes ook gaan bloeien.’

Tekst gaat verder onder de beelden

‘De liefde voor Helleborussen kreeg ik van mijn moeder’ 

Hoe de liefde ontstond

‘De liefde voor Helleborussen heb ik van mijn moeder. Zij wees mij als kind al op deze bijzondere winterbloeier. Zo is de liefde voor de Helleborus op mij over geslagen. Helaas hadden wij bij ons ouderlijk huis geen Helleborussen in de tuin staan. Daarvoor waren de winters in de polder te nat, daar houden ze niet van.’

Benamingen voor de Helleborus

Misschien klinkt de naam je onbekend, maar ken jij de plant als Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus), als het lenteklokje (Helleborus orientalis), de kerstroos (Helleborus niger) of wrangwortel (Helleborus viridis). In Nederland noemen we deze bijzondere plant namelijk niet vaak bij haar originele Latijnse benaming.

Dit is de Helleborus

De Helleborus is een vaste plant die één keer per jaar bloemen geeft, tussen januari en mei. Ze hoort bij de Ranonkelfamilie. De Helleborus komt oorspronkelijk voor in de Balkan, De Alpen, Turkije, Griekenland en in midden Europa. Sommige soorten komen ook voor in Azië, maar ook in ons land is de Helleborus foetidus bijna inheems. De Helleborus is oorspronkelijk een bosplant en verlangt vochtige, kalkrijke humushoudende, goed vocht doorlatende grond. Het is daardoor een ideale (half)schaduw plant en stelt weinig eisen. De hybride soorten zijn wel wat minder sterk.

Winterharde plant

De Helleborus is winterhard. Om zichzelf tegen vorst te beschermen laat de Helleborus zijn vochtreserves tijdelijk los. Dit kun je zien doordat de bladeren en bloemen slap gaan hangen. Maar op deze manier zullen ze niet bevriezen. Na de vorstperiode zal de Helleborus zijn reserves weer aanvullen, zodat de bloemen en bladeren er weer prachtig bij staan.

'Ieder jaar zet ik er stiekem een paar nieuwe soorten bij op het hovenierscentrum...'

Verzameling

Jan vertelt: ‘Zo’n 25 jaar geleden maakte ik er elk jaar een uitje van om bij Koen Van Poucke bij de Helleborusdagen te gaan kijken. Een prachtig stukje met bloeiende Hazelaars en hele grote pollen Helleborus in zwart, geel/abrikoos –  om hebberig van te worden. Meer dan eens ging ik met veel te veel nieuwe planten naar huis.’

Beukenlaantje met Helleborussen op de Briellaerd

‘In de loop van de jaren heb ik veel soorten verzameld, maar door een aantal verhuizingen raak je er ook weer wat kwijt. Gelukkig is er op De Briellaerd een beukenlaantje. Tussen de beuken in combinatie met Carex Everillo staan prachtige Helleborussen te bloeien.

En ieder jaar zet ik er stiekem een paar nieuwe soorten bij. Zo breiden de kleuren en soorten zich over het hele Hovenierscentrum uit…’

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld