Inspiratielandgoed De Briellaerd verrast met 20.000 stinzenbollen

Toveren met bloembollen

Sneeuwklokjes die als eersten de lente aankondigen. Een kleurrijk bloementapijt in het verder nog kale stadspark. Met bloembollen start het tuinseizoen vele weken eerder. Om dit te illustreren plantten Hovenierscentrum De Briellaerd in Barneveld, in samenwerking met bollenproducent JUB Holland en tuinarchitect Carien van Boxtel, maar liefst 20.000 stinzenbollen in hun thematuinen.

In de oksel van de A30 en de A1 ligt een groen wandeldomein verscholen. Hier richtten Willem en Roelie van den Brink, oprichters van Hovenierscentrum De Briellaerd, ruim 25 jaar geleden een voormalig landgoed in met diverse thematuinen. Elk met een eigen stijl en sfeer. Het hoveniersbedrijf trekt met deze tuinen en de verkoop van hun uitgebreide bomen- en plantencollectie geïnteresseerden uit het hele land.

Tekst gaat verder onder de beelden

Geniet al vroeg in het seizoen van een bloeiende, levendige tuin

Fleurig, vroeg voorjaar

Dit jaar wisten tuinclubs en klanten De Briellaerd al vroeg in het seizoen te vinden. Doordat de duizenden bollen resulteerden in een fleurige zee van onder meer wilde hyacinten, boerenkrokussen, anemonen en sneeuwklokjes. Doel van deze bloemenpracht was om te laten zien dat je al heel vroeg in het jaar kunt genieten van een bloeiende, levende tuin. De bloei van de verwilderingsbollen houdt maar liefst vijf maanden aan, waarmee de bloembollen een prachtige, blijvende aanvulling zijn op de bestaande thematuinen van het hovenierscentrum.

Carien van Boxtel Tuin- en landschapsontwerper

Het beplantingsplan voor de bloembollen kwam van de hand van Carien van Boxtel. De tuin- en landschapsontwerper werkt voor particulieren, bedrijven en overheden en is bekend van haar werk voor onder meer het Rijksmuseum, de Chelsea Flower Show en de Keukenhof. In haar beplantingsontwerpen nemen bollen een belangrijke plaats in. In opdracht van De Briellaerd ontwierp ze voor iedere thematuin een passend bollenbeplantingsplan, met gebruik van de duurzaam geteelde bollen van JUB Holland.

Tekst gaat verder onder de beelden

Er is voor elk wat wils in de meest spectaculaire vormen en kleuren, van heel expressief en aanwezig tot ingetogen en natuurlijk

Spannende combinaties

Daarbij kreeg ze volledig de vrije hand, wat resulteerde in bijzondere combinaties. Soms ingetogen, bijna monochroom van kleur. Soms uitbundig, zoals in de Engelse tuin waar ze zich liet inspireren door de Engelse bollenkoningin Sarah Raven, met een knallende combinatie van warme en koude kleuren zoals uitbundig mauve en koningsblauw met feloranje en hardroze. 

Heftige contrasten wisselde ze af met natuurlijke, meer harmonieuze combinaties. Zoals in de bostuin waar Carien tussen de struisvarens, euphorbia’s, geraniums en hosta’s inheemse bolgewassen liet planten, die van februari tot september de open plekken in de bostuin vullen met onder meer Winterakoniet (Eranthis hyemalis), sneeuwklokjes en boerenkrokussen.

“In de rustige, idyllische Kloostertuin, waar veel kruiden en eetbare planten staan, heb ik enkel gebruik gemaakt van eetbare bollen. Zoals de Kuifhyacint (Muscari comosum) die in Puglia als delicatesse wordt beschouwd en maar liefst negen soorten Allium. Meestal wordt de Allium als accentplant gebruikt, maar de Kloostertuin bewijst dat hij een waar feestje oplevert in de tuin als je hem breder inzet. Al is het alleen maar door de enorme aantrekkingskracht op bijen en vlinders.”

Tekst gaat verder onder de beelden

Bloembollen passen perfect in de trend van de biodiverse, natuurlijke tuin

Bijdrage aan de biodiversiteit

Bloembollen passen perfect in de huidige trend van biodiverse, natuurlijke tuinen. “Of re-wilden, zoals de Engelsen dat noemen. We gaan niet terug naar de overwoekerde tuinen van de jaren zeventig, maar we durven de natuur wel steeds meer de ruimte te geven. Door inheemse planten weer in de tuin te introduceren en, als het aan mij ligt, door meer gebruik te maken van bloembollen.” 

JUB Holland

“Daar hebben niet alleen wij, maar vooral ook insecten plezier van”, vult Robbert Uittenbogaard, van JUB Holland aan. Hij is onderdeel van de vierde generatie van het familiebedrijf dat groot is geworden in de teelt van bloembollen en anno 2021 enkel duurzaam geteelde bollen produceert onder het keurmerk PlanetProof. “Bijen en hommels verschijnen al vroeg in het voorjaar, wanneer bolgewassen vrijwel de enige bron van nectar en stuifmeel zijn. Door het planten van de juiste bollenmengsels kunnen bijen en vlinders voor bestuiving van veel planten zorgen. Dat dit ook voor de mens een prachtig beeld oplevert, bewijst dit project bij De Briellaerd. Ze laten daar heel mooi zien hoe je bloembollen op een natuurlijke wijze toepast.”

Tekst gaat verder onder de beelden

De Briellaerd laat prachtig zien wat het langetermijnresultaat van een tuinontwerp is

Bron van inspiratie

“Het landgoed van De Briellaerd is daarmee een prachtige inspiratieplek voor wie aan de slag wil met een duurzame, zorgvuldig ontworpen natuurrijke tuin”, vertelt Carien. “Al voordat ik met Hovenierscentrum De Briellaerd samenwerkte kwam ik er graag om me te laten inspireren. Door hun artistieke ontwerpen, maar ook door hun uitgebreide plantenkennis en passie voor tijdloze, natuurlijke tuinen. Dat past bij mijn visie op ontwerpen. Een landgoed zoals dat van De Briellaerd is absoluut uniek in Nederland. Het is een levende showroom van hun kunnen als hoveniers en laat door de leeftijd van de tuinen prachtig zien wat het langetermijnresultaat van een tuinontwerp en deskundig onderhoud is.”

Een ‘extra laag’ in de tuin is heel waardevol voor de biodiversiteit

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld