Tuintje van de Maand | Editie 1 maart/april 2020

Een groene jas

Wat zijn nou planten die goed samen kunnen groeien? Qua composities, structuur of bladgrootte? Welke planten versterken elkaar qua kleur?

Maar ook wat biedt de grond?

Welke planten kunnen het qua ruimte goed met elkaar vinden? Zowel in de breedte als in de lucht.

 

De tuin is het groene jasje om uw huis en de juiste beplanting zorgt voor de juiste sfeer. We inspireren u graag en daarom lichten in het ‘Tuintje van de Maand’ bijzondere plantencombinaties uit.

Editie 1: maart – april

Deze maand begint de lente en deze bijzondere plantencombinatie begint al te schitteren in maart met haar frisgroene tinten. Want dan knippen we de oude winterbladeren van de Polystichum setiferum ‘Proliferum’ en volgt het “nieuwe leven” vrijwel direct. Laat de lente maar komen!

Een bijzondere plantencombinatie

Deze vrolijke lentesfeer wordt versterkt door de Darmera peltata die met haar prachtige roze knoppen op lange rechte stelen uit de grond ontluiken. Het lijkt op een bos van roze schermen waar we graag naar kijken. Pas later verschijnt het bijzondere schildvormige blad die qua compositie en structuur bijzonder mooi is met de Polystichum setiferum ‘Proliferum’ welke weer een heel elegante vertoning is met haar zachte en smalle blad. Deze planten zijn heel bijzonder samen en verkleuren, pas veel later, samen op in oranje, rode tinten. Zo ver zijn we nog lang niet want we blijven voorlopig in de lente waar de Symphytum grandiflorum ook graag meedoet.

De vertaling van de lente

De Symphytum grandiflorum is een vroegbloeiende bodembedekker die het heel prettig vindt om onder de grote bladeren van de Darmera peltata te leven. Kleine rozewitte klokjes die onder de grote roze knoppen van Darmera peltata blijven geeft ook hier weer een beeld die de lente vertaald. Maar ook later in het jaar, met name de winter, geeft de combinatie met de Polystichum setiferum ‘Proliferum’ een spannend beeld omdat ze beiden iets van groene kleuren houden.

Goed voor bijen

Terug naar de lente want nu het warmer wordt komen ook de bijen tevoorschijn en de Lamium orvala werkt als een magneet voor deze beestjes. We werken natuurlijk graag mee om het hen zo aangenaam mogelijk te maken. Ons oog beleeft ook hier weer een voordeeltje want deze zeer decoratieve plant maakt de plantencombinatie compleet. Wanneer deze bodembedekker weer opduikt met haar bijzonder gevormde bloemen, die een soort roze snuit zijn dan weten we dat de lente lekker bezig is.

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld