Tuinkamers van bomen en heesters met volop licht en schaduw zorgen dat Antoinette en haar jongens het hele jaar door sporten, koken, borrelen en genieten in hun landelijke leeftuin.

Weelderige leeftuin in Bilthoven

Wie: Antoinette Blok (1968) met zonen Berend (2002) en Olivier (2000). De oudste verdeeld zijn tijd tussen Delft en Bilthoven. Antoinette is boomhutexpert en bouwt door heel het land boomhutten; boomhutbouwen.nl Haar eerste boomhut bouwde ze voor haar jongens. Dit bouwwerk heeft inmiddels plaats gemaakt voor een zelfontworpen tuinhuis.
Wat: Leeftuin van 160m².
Waar: Bilthoven

Tekst gaat verder onder de beelden

Tot ziens pijpenla!

‘A little paradise, dat is wat het is. Helemaal wanneer ik achter in de tuin zit en vanuit mijn deckchair door het groen richting het huis kijk. Of wanneer de Cornus Controversa in het blad staat – zo mooi hoe het licht door de frisgroene bladeren speelt!

De oorspronkelijke situatie was een ander verhaal: een tuin van 8 bij 20 meter waarin alles – inclusief het voetbalveldje – in de lengterichting lag. Hierdoor werd het langgerekte karakter enorm versterkt. Maar die diepe pijpenla is omgetoverd tot een aaneenschakeling van tuinkamers en veranderd in een échte leeftuin. Zo loopt het terras over in een patio waar je eindeloos kunt tafelen, ligt achter de eethoek het voetbalveld van de jongens en daarachter het tuinhuis waar we sinds kort ook buiten koken en relaxen bij de houtkachel. En dat alles omlijst door weelderige groen.’

Tekst gaat verder onder de beelden

‘Deze landelijke tuin is een hidden gem die je nooit achter dit jaren dertig huis zou verwachten.'

Geen last van groene vingers

‘Bij een vriendin in mijn straat zag ik wat Willem met een tuin kan doen en vervolgens deed de sfeer op de Briellaerd de rest. De ongekunstelde aanplanting, de bulk aan kennis, het knisperde haardvuur – dat voelde direct goed. Helemaal omdat ik geen groene vingers heb! Dan wil je met mensen werken die je vertrouwt en die begrijpen wat je bedoelt. Ook wanneer het over planten gaat waarvan je de namen niet kent. Sterker nog, er groeien en bloeien hier nu gewassen waar zelfs mijn enthousiast tuinierende vrienden versteld van staan!’

Tekst gaat verder onder de beelden

Coproductie

‘Ik vroeg Willem de oude indeling een kwart slag te draaien. Hij vertaalde die wens naar een beplantingsplan die de ruimtelijkheid met verrassende doorkijkjes accentueert. Terrassen met een afstapje naar het trapveldje, verhoogde borders, bodembedekkers, klimmers, verspringende heesters en bomen zorgen voor een levendige structuur.

Ondertussen trok ik de tuin leeg – met uitzondering van een Esdoorn en oude Den – en haalde onze oude boomhut neer, legde een natuurlijke erfafscheiding aan en bouwde een tuinhuis. Willem zocht daar weer klimmers bij die zorgen dat alle muren en afscheidingswanden opgaan in de natuur. Met hedera, hop, klimrozen, blauwe regen en wilde wingerd kreeg ik de gekleurde wanden die op mijn verlanglijstje stonden.

Kortom: een inspirerende coproductie, die binnenkort zijn vervolg krijgt bij de aanleg van de voortuin.’

Tekst gaat verder onder de beelden

Voor het leven

‘Ik wilde een onderhoudsarme tuin. Dat heeft Willem meer dan waargemaakt! Er valt het hele jaar door iets te ontdekken: van de frisse, frêle blaadjes van de Cornus Controversa en bloeiende stinzenbollen in het voorjaar. Het gefladder en het zoemen rondom de zomerbloemen, vooral de paarse bloempjes van de ijzerhard zijn onweerstaanbaar voor vlinders.

Daarbij zorgt het gevarieerde bladerdek voor een prachtig spel van licht en schaduw én voor verkoeling in de warme zomermaanden. Nazomeren doen we met struiken vol bessen en blad dat langzaam verkleurt. Een kop koffie in de ochtendzon, na school even een balletje trappen met vrienden of samen koken in de avondzon. Ja, dit is echt de ultieme leeftuin.’