Natuurlijke stadstuin met een knipoog naar de zomer
Fris, kindvriendelijk en vol met eetbare planten. Dat was het uitgangspunt voor de stadstuin die Willem van den Brink in Genemuiden ontwierp. De tuinontwerper vertelt hoe hij deze plek in een mum van tijd omtoverde tot een tijdloze tuin, die je als een warme jas om je heen wilt hebben.
ARTIKEL UIT TUINSEIZOEN MAGAZINE: TUINSEIZOEN.COM TEKST: RUTH SMEETS
Dat is de stadstuin die Willem van den Brink, tuinontwerper bij De Briellaerd, jaren geleden bij een oude dokterswoning in het Overijsselse Genemuiden ontwierp. “Het basisprincipe was dat de kinderen rond moesten kunnen fietsen”, vertelt hij. “De tuin moest eigenlijk een soort pleintje worden met een trampoline, waar ze ook nog eens lekker op konden liggen als het zonnig was. ”Het gezin voor wie Willem de tuin ontwierp, breidde zich in de loop der jaren flink uit, wat ervoor zorgde dat ze zes jaar geleden de woning verlieten voor een groter huis elders. “Het waren echte natuurliefhebbers die zoveel mogelijk planten in de tuin wilden”, vertelt Willem. “De beplanting heb ik deels gebruikt als camouflage op plekken waar ze privacy wilden. Rechts staat bijvoorbeeld een muur die ik wel wilde laten zien, maar daarboven koos ik voor groen. Het geheel is prachtig. En als je achter in de tuin zit, kun je fantastisch naar het huis kijken.”
Bekijk meer
Bekijk meer
Bekijk meer
Bekijk meer
Bekijk meer
Bekijk meer
Bekijk meer
Bekijk meer
Fris, levendig én eetbaar
Maar niet alleen de kinderen en camouflage waren belangrijke factoren voor het tuinontwerp van Willem. Omdat de bewoners dol waren op koken en de natuur, zorgde hij ook voor eetbare planten in de tuin, zoals rozemarijn, tijm, salie, bieslook en rode basilicum in potten. Ook vijgen en druiven zijn in de tuin te vinden. “Belangrijk was dat niets giftig zou zijn en dat het geheel een frisse uitstraling zou hebben”, vertelt hij. “De bewoners hadden binnen een modern interieur met hele gekke, zomerse kleuren als oranje en geel. Ze durfden veel. Dat was leuk. Ik houd sowieso meestal rekening met een kleurenpalet. Ik kijk naar binnen om te zien hoe mensen leven, wat de kleur is die ze gebruiken. Dat geef ik in overleg met een knipoog door naar buiten.” Daarbij plant Willem niet zomaar in het wilde weg overal gekleurde planten, maar gebruikt hij juist een strategie. “Daar waar de zon het felst is, gebruik ik de warmste kleuren en waar de zon het minst fel is, bijvoorbeeld bij een donkere schutting, de frissere kleuren. Zo oogt het ruimtelijk en het verhoogt de sfeer. Leuk is ook om het hele jaar door bloemen te hebben. Het gezin liep altijd via de achterdeur naar de fietsen om de kinderen naar school te brengen. Dan mag de tuin altijd wel levendig zijn.”
‘Ik wil het gevoel meegeven dat je je tuin als een warme jas helemaal om je heen wilt hebben.’
Beleving en beweging
In een flits over ziet Willem hoe een tuinontwerp eruit moet komen te zien. Daarna moet het idee nog een beetje rijpen. Bij het tekenen komt hij altijd nog details tegen. “Het is een proces waar over ik mijmer, maar eigenlijk weet ik in een fractie van een seconde hoe het eruit moet komen te zien. Als ik een klik hebt met mensen, gaat het ook sneller. Dat was nu absoluut het geval, dus dat maakt het ook leuk.” Een grappig detail in de tuin is de oude, diepe waterput, die intact is gebleven, maar niet meer zichtbaar is. Daaroverheen bedacht Willem een stenen fonteintje. “Dat zorgt voor beleving en beweging”, legt hij uit. “Je kunt hem harder en zachter zetten, zodat je omgevingsgeluid wegvaagt. Maar het allerbelangrijkste is dat er vogels op af komen. En ’s avonds wordt het verlicht, waardoor je het goed ziet als je laat thuiskomt. Het is een subtiel detail, dat vanuit huis niet te zien is, maar toch zorgt voor beweging.”
Bekijk meer
Bekijk meer
Levensgenieters
Hoe Willem de sfeer van de stadstuin zou omschrijven? “Het allerbelangrijkste vind ik dat je je heel erg thuis voelt in de natuur”, vertelt hij. “Dat gevoel zou ik echt willen meegeven, zodat je niet op, maar ín een tuin zit en hem als een warme jas echt helemaal om je heen wilt hebben. Hij moet lekker voelen en ook niet te strak zitten, zodat je eigenlijk niet merkt dat je hem aan hebt.” Die sfeer past goed bij het gezin voor wie hij de tuin ontwierp. “Het zijn enorme levens- genieters, die graag wilden lezen in de tuin. Daarom moest ik de belichting ook goed in de gaten houden. En ze wilden ruime terrassen, waar ze konden genieten van de kleine dingetjes in het leven, die je dichtbij kan zoeken.” Planten die daarbij horen zijn soorten die vlinders en bijen aantrekken en het late voorjaar en de zomer aanduiden. Daarom koosWillem onder andere voor de vrolijke Brunnera macrophylla (Kaukasische vergeet-mij-niet), Phlomis tuberosa (brand- kruid) en Gillenia trifoliata. Die zorgen voor een natuurlijke sfeer, met een knipoog naar de zomer.
‘Dit is een tijdloze tuin die er over twintig jaar ook nog goed bij ligt.’
Tijdloos ontwerp
Juist het geheel maakt deze tuin volgens Willem zo uniek en bijzonder. “Ik vind een bloemenborder leuk, maar alleen als de lijst eromheen goed en rustig is, want dan komen de bloemen zelf mooi centraal uit. Als de bloemenborder is ingestort, is het belangrijk dat de lijst juist mooi is. Natuurlijk kun je de bloemen wel een keer veranderen, omdat je andere kleuren wilt, maar de basis laat je hetzelfde. Om het in beeldspraak te zeggen: het boeketje verander je weleens, maar de vaas laat je staan. Natuurlijk gebeuren er dingen waar je geen invloed op hebt, zoals een storm of planten- ziekte, maar daar kun je rekening mee houden. Dit is een tijdloze tuin die er over twintig jaar ook nog goed bijligt. En daarin zit de kracht.”