Speelse bloementuin met oude bomen in Driehuis

Wie: Familie van der Leek en hun twee (inmiddels uit huis wonende) studerende kinderen. “Toen de kinderen klein waren was onze tuin een soort camping met tent, zwembad en trampoline. Een heerlijke ruimte om vrij te spelen. Nu is het een plek van schoonheid en rust.”

Wat: Een ‘bloemige’ tuin met veel bladhoudende planten en fruitbomen. “We wilden een tuin met sleetse, poederachtige kleuren. Een buitenruimte waar een ziel in zit, die op een vanzelfsprekende manier passend is bij onze woning.”

Waar: In Driehuis, grenzend aan bosgebied.


Tekst gaat verder onder de beelden

 

De tuin als een weerspiegeling van onszelf

“In een landelijk magazine viel mijn blik jaren geleden op een tuin die ontworpen was door De Briellaerd. Ik weet nog dat ik tegen mijn man zei: “Als we ooit een grote tuin krijgen, wil ik dat zij mijn tuin ontwerpen.” Die grote tuin is er na onze verhuizing binnen Driehuis inderdaad gekomen. De eerste paar jaren stond de ruimte rondom ons huis nog in dienst van de kinderen, maar toen ze naar de middelbare school gingen werd het tijd om het anders aan te pakken. We gingen op bezoek bij De Briellaerd, waar we in contact kwamen met ontwerper Jan van Maanen.”

“Net als ons huis wilde ik dat de tuin een weerspiegeling zou worden van wie wij zijn. Van onze ziel. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar Jan van Maanen begreep precies wat ik daarmee bedoelde. Samen hebben we een planten- en bomenlijst opgesteld en nagedacht over de indeling, waar in rustige en rechte lijnen planten op een speelse manier hun weg zouden kunnen vinden. Poederachtige kleuren, planten met grote bladeren, oude bomen. Na de ontwerpfase zagen we de ruimte rondom ons huis in een paar maanden tijd vorm krijgen, volwassen worden. Een prachtig proces.”

 

Tekst gaat verder onder de beelden

Een boom als inspiratiebron

“De intuïtieve manier van werken, vormgeven en tuinieren van Jan spreken me bijzonder aan. Het was alsof hij in mijn hoofd kon kijken. Zelf ben ik ook een creatief persoon; ik doe de dingen graag vanuit gevoel. Het is fijn dat Jan daar zijn grote kennis van planten en bomen aan toevoegde. Zo kwam hij bijvoorbeeld met de Mispel, een grillige boom met een viltig blad, die in de herfst verkleurt naar geeloranje tot goudbruin en in mei grote, witte bloemen laat zien. Daar was ik zelf nooit opgekomen, maar deze kleine boom is in de afgelopen jaren een inspiratiebron geworden voor mijn werk als stylist.”

“In het dagelijks leven ben ik veel bezig met decoreren. Het valt me op dat veel mensen daarbij gericht zijn op binnen, maar de tuin lijken te vergeten. En ook de synergie tussen binnen en buiten mag wat mij betreft de aandacht krijgen: het mag in elkaar overvloeien. Ik ben er altijd mee bezig. Kijk die schaal met rode uien op tafel, die kleurt zo mooi bij het zwart van de fluweelachtige plant in de pot erachter. Of die zinken teil, waarin prachtige waterlelies drijven. Of simpelweg een schaal citroenen, die contrasteert met het groen in de omgeving. Daar kan ik ontzettend van genieten.”

 

Tekst gaat verder onder de beelden

Een tuin om elke dag in te genieten!

“In Jan herken ik eenzelfde liefde en passie voor schoonheid. Hij belde me eens in zijn vakantie: Ellen, ik heb een écht Van der Leek-hek gevonden! Het was een prachtig oud exemplaar dat volmaakt past in deze tuin en waar ik al lang naar op zoek was. Het laat wat mij betreft zien dat in onze samenwerking het persoonlijke het zakelijke overstijgt. Ook hou ik van de manier waarop een tuin als deze kan groeien en bewegen: wild, speels en nonchalant. De strakke belijning van de tuin is bijna niet meer te zien, omdat alles lekker over de paden heen groeit. Als het te gortig wordt, pak ik mijn snoeischaar en knip ik het bij. Elke dag een half uurtje met mijn vingers in de aarde, daar heeft deze tuin op een jaarlijkse onderhoudsbeurt na genoeg aan.”

“Ik denk niet dat er een tweede hoveniersbedrijf bestaat zoals De Briellaerd. Uit mijn omgeving krijg ik dan ook veel complimenten, maar er zijn ook mensen die het lastig vinden om de filosofie achter deze tuin te ontdekken. Ze vinden het wild en een tikkie rommelig. Maar ik zie in deze tuin een samenspel tussen twee zielen. Een creatie die zijn weerga niet kent. Ik zie het resultaat van liefde, creativiteit, passie en kennis. En ik beschouw deze tuin als een proces in wording. Een natuurlijk geheel dat nooit af is en waarin we elke dag kunnen genieten.”

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld