Vraag tuinontwerper Willem van den Brink naar deze tuin in Barneveld en drie decennia aan tuinavonturen passeren de revue. Over hoe hij de nieuwbouw met natuur omhulde en diepte en doorkijkjes creëerde. Over eigenzinnige planten die zich in het beste geval hooguit laten managen.

Leeftuin in Barneveld

Wie: Meneer en mevrouw Brookhuizen
Wat: Een leeftuin van 500 m²
Waar: Barneveld
Ontwerp: Willem van den Brink
Kenmerken: Dankzij strakke zichtassen, doorkijkjes, hoogteverschillen en weelderig groen oogt de tuin ruimer en dieper dan hij feitelijk is. Het gevarieerde groen en de speelse bloemen van de borders verzachten de lijnen.

Tekst gaat verder onder de beelden

‘Van de voorjaarspracht met vele bloemen tot de verstilling in de winter met lijnen van de groenblijvende beplanting – alle seizoenen zijn mooi in deze tuin.’

Grenzeloos

‘We hebben deze tuin alweer dertig jaar onze hoede. Hij ligt rondom een nieuwbouwhuis en was oorspronkelijk dertien in een dozijn. Niets voor de bewoners; zij werken in de mode en hebben een razend druk bestaan. De spaarzame vrije tijd die ze hebben, brengen ze het liefst door in de natuur. Daarom haalde ik het buitengevoel waar ze zo intens van genieten naar Barneveld. Een plek waar ze na een volle dag in hun winkel nog even van de natuur kunnen genieten. Met veel groen, dat geeft rust. Het resultaat: een echte leeftuin met hoogteverschillen in de beplanting en coulissen met doorkijkjes. Hij is vrij ondiep, maar de strakke zichtassen geven de suggestie van ruimte. Hierbij koos ik bewust voor lossere planten die zorgen dat de grenzen tussen grijs en groen vervagen.’

Tekst gaat verder onder de beelden

Lichtvangers

‘Lifestyle en lichtval vormen de basis van mijn tuinontwerpen. Bij deze bewoners hield ik bijvoorbeeld rekening met het feit dat ze vaak pas na de werkdag weer thuis zijn. Dus plaatste ik het groen zo dat het einde dag licht vangt en dat de laatste zonnestralen prachtig óp en dóór het bladerdek vallen. Op pleinen en langs paadjes van oude klinkers ontdek je verschillende zitplekken en hier en daar staat een sculptuur. Een van de blikvangers is een kunstwerk uit Limburg. Een personal touch, want de kunstenaar werkt met steen uit de mergelgrotten, het wandelgebied waar ze graag komen.’

Tekst gaat verder onder de beelden

Dankzij strakke zichtassen, doorkijkjes, hoogteverschillen en weelderig groen oogt de tuin ruimer en dieper dan hij feitelijk is. Het gevarieerde groen en de speelse bloemen van de borders verzachten de lijnen.

Eigenwijze planten

‘De tuin blijft met zijn tijd meegaan. Zo spelen we telkens met de invulling van de borders. Een leuk proces, helemaal omdat de bewoners echt met een fashion-oog naar de kleurcomposities kijken. Ook het veranderende klimaat zorgt dat we hier en daar moeten bijstellen. Zo snakt de tuin meer en meer naar planten die tegen hitte zijn opgewassen en heeft de kruidentuin veel licht nodig. De roos was een lange tijd een zorgenkindje. Sommige planten willen gewoon niet op een bepaalde plek. Dat kun je niet altijd precies plannen. Wat dat betreft kun je beter kijken naar wat planten zelf willen en met dat gegeven werken. Dan manage je de natuur. Dat is veel haalbaarder dan strak vormgeven; het blijft levend product.’

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld