Een landelijke tuin rondom een opgeknapte woonboerderij

Wie: Het echtpaar Schouten met hun vier opgroeiende zonen. “De siertuin en het gras zijn om in te relaxen, voor het rauzen hebben we een groot weiland en een trampoline.”

Wat: Een landelijke tuin rondom een opgeknapte woonboerderij. “Met vrienden en familie genieten we van het open, ruime terras met uitzicht over de weilanden. En als gezin van onze besloten loungeplek tussen de bloeiende bloemen.” 

Waar: Het buitengebied tussen Barneveld en Kootwijkerbroek

 

Tekst gaat verder onder de beelden

Bekijk onderaan deze pagina de before beelden!

Een opknapper

“In 2003 zijn we hier met ons gezin komen wonen. Het was een echte opknapwoning, waar we in vijf jaar tijd steeds een stuk van onder handen hebben genomen. In 2007 is zelfs het complete huis gestript en is er een nieuw deel bij aangebouwd.

Gefaseerd aanpakken

Net als het huis wilden we ook de tuin gefaseerd aanpakken. Willem, tuinontwerper bij Hovenierscentrum De Briellaerd, kwam al vroeg in het proces bij ons langs om mee te denken over het beplantingsplan. Hij is een bekende van mijn ouders, en we wisten dat we een goed tuinplan aan hem konden overlaten. We zaten bovendien midden in de bouw en waren daarnaast gewoon druk met gezin en werk. Om je dan ook nog te verdiepen in een tuinontwerp waar je zelf geen kaas van hebt gegeten was een beetje teveel van het goede.” 

 

Tekst gaat verder onder de beelden

“Een natuurlijk veldboeket in eigen tuin”

Paradijselijke bloemenzee

Ik hoor het Willem nog zeggen: we gaan er een paradijsje van maken! Hij heeft uitgebreid de tijd genomen om onze wensen af te tasten. Ik wilde een groene en sfeervolle tuin met veel bloemen. Een tuin die past bij het landelijke karakter van de omgeving en van het huis.

Een terras aan beide zijden van het bakhuis

Over de indeling had ik zo mijn ideeën. En dan is het maar goed dat iemand als Willem meedenkt en -kijkt. Zo is het terras bijvoorbeeld niet aan de zuidkant gekomen, maar aan beide zijden van het bakhuis. Daar was ik dus nooit opgekomen. We genieten nu volop met vrienden en familie van een open en ruim terras met uitzicht over de weilanden. En op het zuiden is een zonnig en besloten zitje gekomen, waar we op de loungebank gezellig als gezin genieten van elkaar en de bloemenzee om ons heen.”

 

Tekst gaat verder onder de beelden

“In november zijn er nog bloeiende bloemen te zien”

Mooi laten staan die bomen! 

“Er stonden twee grote hulsten op het terrein die in de weg stonden in de nieuwe oprit die we voor ogen hadden. Willem gaf de doorslag: mooi laten staan die mooie grote bomen. Ze geven karakter aan het huis, het zijn prachtige blikvangers. De oprit laten we er gewoon langs slingeren. Hij had gelijk. Het resultaat is een veel minder strakke entree dan ik zelf had bedacht, maar het blijkt verrassend goed te passen bij het lijnenspel van het grote geheel. Zelf hadden we de neiging om in strakke lijnen en een symmetrische indeling te denken. Nu staan aan de ene kant van de oprit bijvoorbeeld meer bloemen dan aan de andere kant. En dat staat prachtig!”

Veldboeket in de tuin

“In januari 2020 zijn de nieuwe bomen geplant en werden de planten uitgezet, die we stuk voor stuk (meer dan 600!) zelf in de grond geplant hebben. Een overvloed aan groen, het stond ook gelijk vol. Het is prachtig om in het voorjaar te zien hoe de bloei van al die verschillende soorten elkaar afwisselt. Zelfs in november zijn er nog bloeiende bloemen te zien. We hebben gekozen voor veel paars en roze. Ik vind het gezellig staan: een beetje wild, zonder dat het een rommeltje wordt. Eigenlijk een natuurlijk veldboeket in onze eigen tuin. Ik pluk er regelmatig van om ze op de vaas te zetten.”

 

Tekst gaat verder onder de beelden

"Zelf hadden we de neiging om in strakke lijnen en een symmetrische indeling te denken. Nu staan aan de ene kant van de oprit meer bloemen dan aan de andere kant. En dat staat prachtig!”

Geen groene vingers

“Groene vingers heb ik niet, maar het voorjaarsklaar maken gaat me prima af. Natuurlijk, het is veel werk. Maar met een lijstje van Willem, een beetje googelen en mezelf in de verschillende soorten verdiepen verzorg ik de planten met veel plezier. Mijn favoriet? De combinatie in de borders van Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’ (kattenkruid) en twee meter hoge Cephalaria gigantea (schoepkruid). Daar krijgen we ook ontzettend veel positieve reacties op. Maar ook de Geranium ‘Philippe Vapelle’ en de Geranium macrorrhizum ‘Bevan’s Variety’ stelen de show!”

 

Tekst gaat verder onder de beelden

Out of the box 

“Willem heeft van ons alle vrijheid gekregen voor een tuinontwerp, maar dat het zo mooi zou worden hadden we nooit kunnen bedenken. In de zomer, als alles zo mooi groeit en bloeit, ga ik met de telefoon door de tuin en blijf ik maar foto’s maken van al dat moois.

Vakkkennis en creativiteit

Voor een tuin als deze is echt vakkennis en creativiteit nodig. Een mooi voorbeeld is dat er een boom voor de schuur is geplant. Zelf denk je: dat is toch niet handig. Je moet er met je auto omheen, en staat zo’n boom daar niet raar? Moet er voor de symmetrie geen tweede exemplaar bij dan? Maar hij heeft het precies goed gezien, want het is een echte sfeerbrenger én groene blikvanger. Je moet het maar bedenken!”

Bekijk hieronder de before en after beelden!

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld