Ramblerrozen

intro als meta beschrijving
De meta omschrijving (meta description) voor pagina’s kan het beste tussen de 50–160 karakters lang zijn.

Ramblerrozen

Elke rozenliefhebber kent ze. Ramblers. Onze zuiderburen spreken over liaanrozelaars. Misschien een betere omschrijving, want wat is nou een rambler?
Eigenlijk is een rambler de enige echte klimroos. De vaak gekromde stekels – rozen hebben stekels, geen doornen – haken zich overal in vast en zo klimt de roos hoger en hoger.

De klassieke ramblers zijn beroemd en berucht: Bobbie James, Kiftsgate, Kew Rambler. Het zijn rozen die fenomenale hoogtes kunnen bereiken, zolang ze maar ondersteuning hebben. Liefst van een boom, maar daken voldoen ook. Hoogtes van vijftien tot twintig meter zijn eerder regel dan uitzondering.

Groeikracht

Ramblers zijn echte oerwoudrozen. Ze klimmen vanuit een relatief donkere bosbodem of bosrand omhoog tot op het bladerdak. Daar gaan de takken liggen, omdat er geen houvast is om hoger te gaan. Op de liggende takken ontwikkeld de rambler haar bloemen en uiteindelijk de bottels. Deze ouderwetse ramblers bloeien maar één keer. Vaak ongekend massaal!

De enorme groeikracht is de reden dat veel mensen een haat-liefde relatie met de rambler hebben. Vaak is de plant in een opwelling gekocht, vanwege de massale bloei, de herfstkleuren of de enorme hoeveelheden rozenbotteltjes.
Maar dan raakt het huis – en dat van de buren – onder de plant bedolven. De rambler sterft een jammerlijke dood en de tuinliefhebber is voor eens en altijd genezen van zijn liefde voor deze klimmer. Dat is jammer, want er zijn tegenwoordig fantastische oplossingen.

quote of link ± 3x

Nieuwe generatie

Het is kwekers gelukt de groeikracht om te zetten in bloeikracht. Deze soorten worden niet extreem hoog en bloeien bovendien vaker dan eenmaal per jaar. Hierdoor is er nu voor elke tuin een geschikte rambler te bedenken.
Neem de beide Guirlandes van de Belgische kwekerij Lens. Guirlande D’amour heeft grote trossen witte, dubbele bloemen en geurt heerlijk. De Guirlande D’amour bloeit van juni tot oktober en er komen massa’s oranje rozenbotteltjes aan.
Guirlande Rose geurt iets minder, maar doet verder niet onder voor zijn witte broertje. Beide worden niet veel hoger dan drie tot vier meter. Wilt u toch iets hoger?

Diversiteit

Een roos die wij voor u uit Italië hebben gehaald is de Brise Parfum. Winterhard genoeg, want ook in Italië kan het flink vriezen. Een meter of zes is het maximum en de geur is onbeschrijfelijk.

Er zijn nog ander kleine, meermaals bloeiende ramblers. Perennial Blue heeft wat weg van de beroemde Veilchenblau. Perennial Blue heeft dezelfde lilapaarse kleur, maar geurt niet. Wel komt er een tweede bloei en soms zelfs een derde. En Perennial Blue blijft tussen de twee en drie meter, terwijl de Veilchenblau tussen de acht en tien meter hoog wordt.
Een andere kleine rambler is Open Arms. Deze rambler heeft witroze, open bloemetjes. Ze zijn zacht geurend en hebben heel fijn glimmend blad. Ook de Open Arms wordt niet hoger dan twee tot drie meter en bloeit vanaf juni doorlopend.

Rood is een lastige kleur voor Ramblers. Chevy Chase bloeit éénmaal. Nou, vooruit. In een mooi jaar wil hij in de herfst nog wel eens een nabloei geven.
Rambling Rosie is een heel ander type. De ietwat lichtrode bloemen zijn open en geuren niet. Wel weten de bijen ze te vinden vanwege de meeldraden. De rambler groeit langzaam tot een lengte van drie of vier meter. Heel beschaafd. Rambling Rosie is winterhard en de laatste bloei vindt plaats in september. De plant laat zich prima op een trellis leiden, liefst tegen een zuidmuur. 

Al deze nieuwe ramblers zijn gezond en sterk en hebben geen last van de gevreesde rozenziekten sterroetdauw en meeldauw.

Waterfall Series voor wie de ruimte heeft

Maar als u toch de ruimte heeft en écht iets vernieuwends wilt, is er één serie rozen die alles overtreft. De Waterfall Series zijn rambler-typen die niet extreem gestekeld zijn, maar wel hard groeien.
In een groeiseizoen zijn scheuten van drie tot vier meter geen uitzondering. Ze zijn ideaal om over hoge bomen, muren of zelfs van balkons te laten hangen. De namen zijn dus goed gekozen.

Niagara Falls, is wit en half gevuld, Angel Falls heeft gevulde rode bloemen, Amaila Falls heeft open roze bloemen, Utigord Falls is gevuld roze en Yosemite Falls is half open rood.
Voor al de waterfall ramblers geldt: groeikracht, gezondheid, herfstkleur en massa’s bottels.
En met een beetje geluk een nabloei in de herfst.

Aanplanten en dan?

Alinea Willem: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi.

Lorem ipsum dolor sit amet, cons ectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat.

Woorden126 van 126 | Tekens 816 van 816 | Tekens exclusief spaties 692 van 692

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld