Onze favoriete herfstkleuren!

Vanaf september krijgen herfstkleuren langzaam de overhand. Of het nou een plant, heester of boom is… We zetten onze favoriete herfstkleuren op een rij!

Vaste planten:

Amsonia hubrichtii | Blauwe ster

Amsonia’s verdienen een breder publiek. Ze zijn zelden kieskeurig over de bodem zoals extreme droogte of juist een zeer vochtige grond. Ze kunnen tegen de volle zon maar ook goed tegen schaduw en ze zijn zeer winterhard.

Amsonia hubrichtii biedt drie seizoenen van interesse. Het bloeit vanaf half mei en loopt door tot eind juni. De blauwe bloemen hebben een lelie-achtig uiterlijk die prachtig samengaan met de slanke blauwgroene bladeren.

In de herfst bereikt Amsonia hubrichtii zijn ware glorie wanneer de bladeren en stengels schitterend goud tot amber worden. Het blijft aanwezig tijdens herfstvorst en zijn gedroogde stengels zijn stijf genoeg om ijs en sneeuw te weerstaan, zelfs tot in februari.

Siergrassen:

Miscanthus sinensis | Chinees prachtriet

Miscanthus is de koningin van de siergrassen. Miscanthus sinensis vormt mooie bosjes diepgroen blad. Zijn rechtopstaande houding en elegante groeiwijze zijn het hele jaar door aanwezig. Hoewel de textuur en beweging in de wind de hele zomer interessant zijn, zijn de zaadkoppen in de herfst ongetwijfeld het meest opvallende sierelement.

Miscanthus sinensis is een van de beste hoge grassen voor een wintertuin. Het voegt structuur toe want de stelen blijven de hele winter rechtop staan. In winterzonlicht zorgen de zaadkoppen voor een doorschijnende sluier en glans en gloeien ze bij weinig licht. En de minste bries voegt een extra dimensie toe aan de wintertuin en beweging. Plaats hem waar de ondergaande zon de planten kan verlichten voor het meest spectaculaire effect.

Heesters:

Viburnum opulus | Gelderse roos of Sneeuwbalboom

De Viburnum opulus is een weelderige, bossige heester die ook gebruikt kan worden als haagplant. De Viburnum opulus kan tot 300cm hoog worden en heeft breed, ovaal, gelobd blad. Viburnum opulus produceert takken bedekt met grote, sneeuwbalachtige clusters van witte of groen getinte witte bloemen.

Het kan vier jaar duren voordat een kleine plant substantieel begint te worden en bloeit, maar als hij eenmaal is gevestigd en eindelijk begint te groeien, zal hij snel groeien. In de herfst worden talrijke trosjes met rode bessen gevormd die tot diep in de winter blijven zitten.

Naast de prachtige bloemen en de grote trossen met felrode bessen is de herfstkleur van Viburnum opulus spectaculair want ze kleuren opvallend van oranje tot roestbruin. Zo heeft de Viburnum opulus het jaarrond een hoge sierwaarde.

Cotinus | Pruikenboom

Cotinus is een geslacht dat twee kleuren blad heeft. De Cotinus coggygria heeft roodbruine bladeren en Cotinus obovatus heeft groene bladeren. Beide soorten Cotinus hebben een grote verscheidenheid aan bladkleuren en bladvormen.

De Cotinus een tuinpareltje dat het hele jaar door visueel interessant is. In het voorjaar loopt deze heester uit met opvallende bladeren. 

Cotinus bloeit in de nazomer met zijn luchtige wolken van aantrekkelijke pruikachtige bloempluimen en kort daarna fleurt het herfstgebladerte de tuin op.

Parrotia persica | Perzische ijzerhoutboom

De ongelooflijke herfstkleur maakt Parrotia persica tot een absolute favoriet! Groot glanzend, diep geribbeld middengroen blad wordt in de herfst levendig geel, oranje, rood en paars voor een prachtig beeld. Als hij zijn bladeren lang vasthoudt, wordt de herfstpresentatie vaak enkele weken verlengd.

Deze verbluffende show wordt gevolgd door trossen toverhazelaar-achtige robijnrode bloemen op kale takken van februari-maart die er nog fris uitzien na een dikke laag sneeuw. De bloemen zijn eigenlijk bladloos en wat je ziet zijn de rode meeldraden.

IJzerhout is kleine boom of grote struik en snoeien is niet nodig. Deze mooie, kortstammige, uitgespreide boom of heester wordt in 20 jaar 6 x 4 meter en heeft nagenoeg horizontale takken.

Klimplanten:

Parthenocissus tricuspidata | Wilde wingerd

Parthenocissus tricuspidata ‘is een bladverliezende en volledig winterharde klimplant. De drielobbige bladeren verkleuren na de zomer naar een vurig paarsachtig rood en geven een schitterende herfstkleur.

Ze zijn populair voor het bedekken van de schuttingen omdat ze snelgroeiend en meestal vrij lang zijn.

Parthenocissus tricuspidata kent vele soorten maar allen hebben een mooie herfstbladkleur in de kleuren rood of paars. Hoewel de witte bloemen niet bijzonder opzichtig zijn, hebben sommige soorten aantrekkelijk paars, miniatuur druifachtige vruchtjes.

Vitis vinifera | Druif

De Vitis vinifera is een snelgroeiende, winterharde klimmer met gelobde paarse of groene bladeren in de zomer, die in de herfst aantrekkelijke tinten van fel oranje en rood kleuren. In de winter verliest het al het blad maar dan is de prachtige structuur van de stam zichtbaar wat het in de winter ook een absolute sierwaarde geeft!

Deze opgaande klimmer is een echte zonaanbidder en zal na 5-10 jaar een hoogte bereiken van 8 meter en een breedte van 2,5 meter

Bomen:

Liquidambar styraciflua | Amberboom

De bladeren van Liquidambar styraciflua lijken op sterren en zijn bijzonder diep ingesneden en zien er bijzonder sierlijk uit.

Een prachtige boom van de lente tot de herfst. Glanzend groen in de zomer, verandert het blad in geel en oranje tot levendig bordeauxrood in de herfst voor een prachtig schouwspel. Onbeduidende paarsrode bloemen worden gevolgd door stekelige fruitcapsules.

De Liquidambar styraciflua kent verschillende typen die onderling verschillen in vorm. Van een smalle zuilvormige boom tot een piramidale vorm, er is voor elk wat wils!

Nyssa sylvatica | Tulpenboom

 

Een prachtige sierboom met glanzend middengroen blad dat in de herfst opvallende oranje, rode en gele tinten toont.

Nyssa sylvatica groeit in een symmetrische, conische vorm die zich in 20 jaar uitspreidt tot 5 x 4 meter, dus het wordt nooit te groot voor de meeste situaties.

De Tulpenboom is absoluut een geweldige keuze waar herfstkleur een must is. Het meest bijzonder aan deze boom is wel de herfstverkleuring met geel en roodtinten en alles daartussen. Het verschilt per grondsoort hoe de verkleuring uitpakt.

Het is een makkelijke boom die op alle grondsoorten goed zal groeien, zelfs op zeer vochtige gronden. Het is ook een boom die veel bijen en vlinders trekt.

Cercis canadensis | Judasboom

De judasboom is een klein blijvende boom. Het bijzondere van deze boom is de bloeiwijze. In april/mei bloeit de boom rijk met roodpaarse bloemen op het nog kale hout. Na de bloei verschijnen de hartvormige, glanzende bladeren en platte peulen die eerst paars en daarna bruin kleuren.

In de herfst kleuren ze in opvallende tinten oranje, rood, geel en paars. De herfstzon zorgt ervoor dat sommige bladeren doorschijnend lijken en andere het licht reflecteren

De judasboom vraagt niet veel snoei maar is wel gevoelig voor vorst. Verwacht als boom een ​​hoogte en breedte van 5 x 4 meter in 20 jaar en als struik gekweekt 4 x 4 meter.

Er zijn diverse varianten waardoor de kleur van het blad kan verschillen van robijnrood, paars, heldergroen of middengroen met een heldergele rand.

De Judasboom gedijt op vrijwel alle gronden maar kan ook extreem goed tegen droogte.

Coniferen:

Ginkgo biloba | Japanse notenboom

Ginkgo biloba is verrassend genoeg een naaldboom! Japanse notenbomen hebben een karakteristieke groeivorm, als van een naaldboom.

Het ongebruikelijke waaiervormige blad van Ginkgo biloba is lichtgroen en wordt in de herfst helder geel. De bladeren zijn vaak in het midden gespleten in twee lobben, vandaar de naam biloba’.

Ginkgo biloba is een winterharde kegelvormige boom die met de jaren langzaam breder wordt en zich spreidt, in 20 jaar zal deze uitgroeien tot 10 x 4 meter. Als de ruimte beschikbaar is, is deze boom een ​​echt gespreksonderwerp.

De Japanse notenboom vraagt vrijwel geen snoei. In de jeugdfase is begeleidingssnoei van belang om eventuele probleemtakken tijdig te verwijderen.

Aanmelden nieuwsbrief

Handige tuintips, tuinverhalen, plantentips en agendatips! Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.