Hortensia’s geven kleur aan uw tuin en zijn populair vanwege hun uitbundige bloei en lange bloeiperiode. Wilt u ze snoeien? Dan is het belangrijk dat u weet tot welke groep uw hortensia’s behoren.

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Heeft u een hortensia in uw tuin die prachtig bloeit, maar na een regenbui ‘plat’ ligt? Grote kans dat het een ‘Annabelle’ is. De Annabelle is de meest voorkomende arborescens-soort. Deze plant bloeit op de takken die hetzelfde jaar zijn gevormd. U kunt dit type hortensia dus in het voorjaar snoeien. U kunt de takken tot 30 cm boven de grond terug knippen. Doe dit pas na de vorstperiode, om te voorkomen dat de plant te ver invriest.

HORTENSIA'S GEVEN KLEUR AAN UW TUIN EN ZIJN POPULAIR VANWEGE HUN UITBUNDIGE BLOEI EN LANGE BLOEIPERIODE. 

Hydrangea macrophylla | boerenhortensia

Een roze of blauwe hortensia van rond de 100 tot 150 cm die in de zomer een glimmend blad heeft en in de winter dikke knoppen? Dat is waarschijnlijk een macrophylla-soort. In de volksmond worden ze ook wel boerenhortensia’s genoemd. Deze bloeien op tweejarig hout en hoeven niet gesnoeid te worden. Mochten er toch takken in de weg zitten, dan mag u deze gewoon verwijderen. Na twee jaar kunt u op de gesnoeide takken weer bloemen verwachten.

Hydrangea paniculata | pluimhortensia

Deze soort wordt nog wel eens verward met de Annabelle. Het verschil zit hem in de bloem, die meer uitloopt op een punt. De Annabelle heeft juist een ronde vorm. De Nederlandse naam van deze hortensiasoort is de schapenkophortensia. U kunt dit type hortensia in het voorjaar snoeien. U kunt de takken tot 20 cm boven de grond terug knippen.

 

Hydrangea quercifolia | eikenbladhortensia

Deze hortensiasoort heeft bladeren die lijken op eikenbladeren. En dat niet alleen qua vorm. Ze kleuren namelijk in de herst ook roodbruin. De quercifolia-soort is erg makkelijk in onderhoud. U kunt ze namelijk beter niet snoeien.

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld