Buxusmot bestrijden, Buxusmot en Buxusrupsen herkennen, Buxus redden en meer…

Wat zijn nou de fabels en feiten over de Buxusmot?

Toen er nog geen Buxusmot was, was Buxus was in het verleden een plant die in bijna iedere tuin te vinden was. Een relatief makkelijke wintergroene heester die al vanaf de middeleeuwen werd gebruikt om vorm en structuur te geven aan bijvoorbeeld kasteeltuinen. Honderden jaren geschiedenis zijn echter in een paar jaar veranderd. De komst van de beruchte Buxusmot heeft er ondertussen al voor gezorgd dat 27 km Buxus heg is verwijdert uit de tuinen van Paleis Het Loo. Nederland is sinds 2017 in de ban van de Buxusmot!

Hoe herken ik Buxusmot en Buxusrupsen?

De Buxusmot is te herkennen aan de 4 cm brede vleugels met een donkere rand aan de buitenrand van de witte vleugels. In de acht dagen dat de motten leven kunnen de vrouwtjes tot wel vijfhonderd eitjes leggen. De jonge rupsen zijn enkele millimeters groot, maar groeien snel uit tot felgroene rupsen met een zwarte kop. In een maand groeien ze tot 4 cm zijn. De rupsen verpoppen in ongeveer veertien dagen. De Buxus is ook de overwinteringsplek voor de ingesponnen rupsen. Wat de bestrijding van de rupsen en Buxusmot moeilijk maakt is dat er twee generaties gelijktijdig in leven zijn.

Worden mijn planten opgegeten door de Buxusmot?

Als u tussen opgegeten bladeren spinsels ziet zitten is dat het bewijs dat de rups lekker uit eten is geweest in uw tuin. De rupsen gaan rigoureus te werk, zo kunnen ze s’nachts gemakkelijk een hele Buxus weg vreten. We zien echter wel dat er na verloop van tijd, wanneer de rupsen zijn verdwenen er gewoon weer nieuwe bladeren tevoorschijn komen.

 

Is mijn Buxus te redden na Buxusmot?

Om te voorkomen dat de plant gelijk na het uitlopen voor een tweede keer wordt kaalgevreten, adviseren wij alleen biologische middelen te gebruiken. Buxus Vitaal van Pireco bijvoorbeeld is een prima middel om preventief te gebruiken, dit is een mengsel van specifieke, natuurlijke kruidenextracten die veilig zijn voor mens, dier en milieu. De ingrediënten van Pireco Buxus Vitaal worden langzaam opgenomen door de plant en de wortels en zo wordt het verspreid via de sapstroom. Dit maakt de Buxus weerbaar en geeft dus een gezondere groei. De natuurlijke vijanden zoals mezen en andere vogels beginnen de rupsen nu ook te kennen, dit is dus ook een goede reden om geen gif in de voedselketen te verspreiden.

Eet een Buxusmot ook andere planten?

Voor zover ons bekend, wordt alleen de Buxus aangetast.

Wat is een alternatief voor Buxus?

Vervangende wintergroene haag en vormplanten kunnen zijn:

  • Japanse hulst | Ilex crenata soorten
  • Zachte hulst | Ilex meservea soorten
  • Portugeese Laurier | Prunus lusitanica
  • Liguster | Ligustrum ovalifolium
  • Venijnboom | Taxus baccata
  • Chinese kamperfoelie | Lonicera nitida

‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel’

Deze beroemde zin van Johan Cruijff zegt genoeg. Dit is namelijk ook een mooie kans om eens een andere tuin stijl in te voeren. Zo kunnen de Buxushagen ook worden vervangen voor mooie vaste planten of siergrassen.

Heeft u nog vragen over de Buxusmot laat het ons weten en klik hier.

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld