Boom van de maand | Editie 2 mei/juni 2020

Cornus koussa. Japanse grootbloemige kornoelje.


Lange bloei

Als eind mei, begin juni de bladeren volledig uit zijn dan gaat de Cornus koussa bloeien. En dat ziet er toch wel heel wonderbaarlijk uit. Want er verschijnen vier witte bloembladachtige bladeren die dienst doen als schutbladeren onder de bol van de geelgroene bloemen. Dit bolletje is de eigenlijke bloem en als deze is uitgebloeid dan blijven de schutbladeren staan en verkleuren langzaam roze. Hierdoor lijkt het alsof de boom heel lang bloeit!

Eetbaar

Als het seizoen verder vordert dan ontwikkelt de bloem zich tot een vrucht met een groenachtige kleur. Deze groeit zo langzaam dat het wel een hele zomer lijkt alsof ze niet groeien. Wat een voordeel is omdat we dus de hele zomer vruchten zien. Pas vanaf eind augustus tot eind oktober rijpt de vrucht. Deze rijping is weer een spectaculair gezicht, aangezien ze van groen naar geel veranderen en blozen naar een frambozenkleur. Naast de kleur lijkt de vrucht ook op een framboos maar het heeft een lichte appelsmaak met een vleugje mango. Maak er een lekkere jam van of vermeng het vruchtvlees in je smoothie.

Vogelvriendelijk

Als je ze zelf toch niet zo lekker vindt, dan doe je de vogels er een enorm plezier mee, ze zijn er dol op! Als dan al het fruit is opgegeten genieten we in de herfst nog na van een prachtige rode kleur! Kortom; Niet alleen de aparte bloeiwijze, de bijzondere vruchten maar ook de schitterende herfstverkleuring van de bladeren zorgen voor de decoratieve waarde van deze heester.

Een boom die ons het jaar rond verrast

Qua standplaats adviseren we een ruime plek in de tuin te reserveren omdat de boom lange horizontale takken vormt in lagen boven elkaar. Deze vorm is zo kenmerkend en laten we het liefst zo groeien en daarom snoeien we deze heester nauwelijks. Makkelijk! Als we de heester ook nog een op een zonnige en windvrije plek planten dan is deze Cornus kousa het jaarrond een ware trekpleister!