Tuintje van de Maand | Editie 3 juli/augustus 2020

Wat zijn nou planten die goed samen kunnen groeien? Qua composities, structuur of bladgrootte? Welke planten versterken elkaar qua kleur?

Maar ook wat biedt de grond? Welke planten kunnen het qua ruimte goed met elkaar vinden? Zowel in de breedte als in de lucht. De tuin is het groene jasje om uw huis, de juiste beplanting zorgt voor de juiste sfeer. We inspireren u graag, daarom lichten we in het ‘Tuintje van de Maand’ bijzondere plantencombinaties uit.

Een bloemenzee

Het is zomer en nu we veel buiten zijn willen we natuurlijk genieten van de bloemenzee in onze tuin! Deze maanden prikkelen we onze zintuigen want deze planten zijn een spektakel voor onze ogen, oren, neus en huid. En dat terwijl de bijen zich tegoed doen aan de heerlijke nectar die ook nog rijkelijk vloeit.

Indrukwekkend

Een van onze favorieten, de Cephalaria gigantea, is bijvoorbeeld een heerlijke aromaverspreider. Als je deze dan in een bloemenborder kan planten dicht bij een terras of patio waar je regelmatig aan de tuintafel plaats neemt, dan kun je van de heerlijke anijsgeur genieten, indrukwekkend!

Nectarbron voor bijen

Maar ook indrukwekkend is dat de Cephalaria gigantea een van die planten is welke bewijzen dat je maximale hoogte in de border kunt krijgen zonder aanmatigende grote planten te gebruiken. De stevige, rechtopstaande stelen zijn luchtig en lang, ze kunnen wel 180 cm hoog worden waardoor de plant zowel majestueus als ingetogen is.

Als u dit schoepkruid, zoals ze ook wel wordt genoemd, op een plaats met zon of halfschaduw plaatst, ontstaat er een prachtig resultaat met zeer mooie lichtgele bloemen die zich van juni tot eind juli laten zien. De bloemen zijn een aantrekkelijke nectarbron voor bijen en deze wuivende reus heeft als extra bonus dat het een uitstekende snijbloem is.

Bloeit de hele zomer

Nog zo’n hoge wuivende plant is de Knautia arvensis. Met blauw-lila, honingraatachtige bloemhoofdjes en roze helmknoppen kunnen de slanke stengels een meter hoog worden. Elke scheut en zijscheut eindigt in een bloem, waarvan gevestigde planten letterlijk honderden bloemen produceren in één seizoen. De bloemen zijn samengesteld uit talrijke buisvormige roosjes die een uitstekende bron van nectar zijn voor bijen. Ze bloeien de hele zomer tot ver in de herfst. De bloemen zijn uitstekend om te plukken, de lange stelen staan prachtig in een vaas!

Mooie snijbloem

De Cephalaria gigantea en de Knautia arvensis laten zich uitstekend combineren met de Sidalcea ‘Elsie Heugh’. Deze vaste plant draagt torenspitsen van flinterdunne, zachtroze bloemen. Deze satijn glanzende, schotelvormige bloemen in aarvormige trossen combineren prachtig en zijn wederom aantrekkelijk voor bijen. Het doet ook wel denken aan een miniatuur van de stokroos en is ook weer een mooie snijbloem. Deze Griekse malva, zoals ze ook wel genoemd wordt, schittert van juli tot en met augustus in de volle zon. Hoe meer zon, hoe uitbundiger de bloeiwijze zal zijn.

Bijzonder mooi

Het luchtige karakter van de Cephalaria gigantea en de Sidalcea ‘Elsie Heugh’ versterken we met de Alchemilla mollis. Een plant die vaak over het hoofd wordt gezien. Maar deze vrouwenmantel is buitengewoon mooi door het blad en door de bloemen. De mooie bladeren zijn zacht grijsgroen en zien er bijzonder mooi uit na een regenbui, want het houdt de waterdruppels vast zodat ze op parels lijken.

De bloesems van Alchemilla mollis zijn net zo bijzonder als het blad; ze bestaan ​​uit luchtige wolken van kleine, fijne bloemen met een onschatbare chartreuse kleur. Dit meest waardevolle verkoelende groen-gele is een uitstekende metgezel voor bijna alle kleuren. Ze verzachten bijvoorbeeld het hardere geel van de Hemerocallis, ofwel de daglelie.

Schoonheid van de dag

Het bijzondere van de Hemerocallis, en de naam daglelie geeft het al aan, is dat elke bloem slechts één dag bloeit, maar er zijn zoveel bloemen, dat je wekenlang een ‘schoonheid van de dag’ hebt! Aan de top zijn de bloemstengels bijna altijd vertakt en dragen afhankelijk van de soort 15 tot meer dan 50 bloemen. De goudgele bloei zal je betoveren tot in de herfst. De plant gedijt zowel in de schaduw als in de zon. En dan hebben we de geur nog niet eens beschreven!

Aromaverspreider

Nog zo’n heerlijk geurende plant is de Anthemis ‘Sauce Hollandaise’. De Anthemis ‘Sauce Hollandaise’ draagt ​​een massa kleine, aantrekkelijke witte madeliefjes met gele centra, die trots op de bovenkant van de stengel staan. Deze gele kamille bloeit rijkelijk van juni tot september en zijn mooie planten voor een zonnige border.

De bloemen worden aangevuld met aantrekkelijk varenachtig grijsgroen blad wat bij het fijnmaken aangenaam naar kamille ruikt. Dit heerlijk ontspannende kruid maakt een zomeravond tussen de bloemenzee in de tuin, op het terras, naast de tuinbank of onder het slaapkamerraam compleet.

Met deze combinatie heeft u gegarandeerd een beleving om te zien, horen, ruiken en voelen én de bijtjes zijn ook blij!

Aanmelden nieuwsbrief

Handige tuintips, tuinverhalen, plantentips en agendatips! Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.