Workshop ‘Maak van uw tuin een bijenparadijs!’

 

Bijen zijn belangrijk

Bijen vliegen overal rond waar bloemen zijn, leuk om te zien en ze zijn belangrijk.

Iedereen kan helpen

Er is de laatste jaren sprake van bijensterfte en dat neemt alarmerend toe. Als er geen bijen zijn is er geen bestuiving en dus sterven er veel plantensoorten uit. Ook onze voedselvoorziening komt dan in gevaar. Daarom organiseren we op zaterdag 15 augustus een themadag over bijen want iedereen kan helpen om iets te doen!

Op deze dag bieden wij u de mogelijkheid om deel te nemen aan de gratis workshop ‘Maak van uw tuin een bijenparadijs!’. Lees verder wat dit inhoudt.

Gebrek aan voedsel en nestelgelegenheid

De grootste bedreiging waar de bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Bijen leven van nectar en stuifmeel van bloemen.

Door de verstedelijking is er een gebrek ontstaan aan nectar en stuifmeel, en door de verandering van landschappen is de nestelgelegenheid in gevaar gekomen. Denk hierbij aan het verdwijnen van erfafscheidingen zoals houtwallen, heggen en greppels.

Beide elementen zijn van groot belang voor de bijen maar moeten ook op korte afstand van elkaar aanwezig zijn, omdat zij vaak op en neer van nest naar voedselbron moeten vliegen.

Workshop ‘Maak van uw tuin een bijenparadijs!’

Hoe kunt u uw tuin aantrekkelijker inrichten voor bijen? Hoe meer bloemen in uw tuin hoe beter voor bijen! Maar welke vaste planten zijn nuttig voor bijen? Een variatie aan vaste planten draagt sterk bij aan de biodiversiteit. Hoe kunt u bij-vriendelijk tuinieren en dus de bijen helpen? Bijen vliegen rond van eind februari tot en met oktober maar hoe vinden bijen in elk seizoen voedsel in uw tuin? Welke planten zijn nuttig voor bijen? Of op welke plekjes maken ze het liefst nestjes?

Deze vragen worden behandeld in de workshop ‘Maak van uw tuin een bijenparadijs!’.

Wanneer?

Op zaterdag 15 augustus van 10:30 tot 12:00 en van 13:30 tot 15:00. De workshop is gratis maar aanmelden is wel noodzakelijk en kan via dit contactformulier, per mail of per telefoon. We hebben per workshop plaats voor maximaal 15 personen.

Aanmelden nieuwsbrief

Handige tuintips, tuinverhalen, plantentips en agendatips! Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.