Nazomer

Bij goed gekozen beplanting, valt er ook in de herfst volop te genieten in uw tuin. Structuur, bladvorm en herfstverkleuring spelen hierbij allemaal hun eigen rol.

Nazomerdagen: 1 en 2 september

Als de dagen korter worden, gebeurt er veel in de natuur. Uitgebloeide bloemen verliezen hun laatste kleur, planten sterven af en het blad aan de bomen verkleurt. De natuur bereidt zich voor op de winter. Als u een tuin heeft, kunt u een handje helpen. Tijdens de najaarssfeerdagen geven we informatie over de beste manier om uw tuin winterklaar te maken

Prachtige verkleuringen

Denk bijvoorbeeld aan de gedroogde zaaddozen van de Aquilegia. Of neem de bekende feloranje lampionnetjes van de Physalis alkekengi franchetii. Ze kunnen tot oktober aan de plant blijven hangen en gedroogd vormen ze een mooi kleuraccent in bloemstukken. Terwijl deze planten aandacht vragen met hun vruchtvorming, doet bijvoorbeeld de Itea virginica haar best met prachtig rood verkleurend blad.

Verbindend zilver

Bomen en heesters kunnen in de herfst de hoofdrol weer overnemen in de tuin. Zo trakteren Acer, Liquidambar en de Euonymus u op de meest spectaculaire kleuren geel, rood en oranje in allerlei variaties.

Tuinbewoners die we in de zomer slechts af en toe langs zagen komen, weven ragfijne zilveren draden tussen de kaal wordende takken en voegen zo een nieuwe dimensie toe aan uw tuin.

En dan gauw alles opruimen?

Het najaar is ook de tijd waarin veel mensen elk jaar weer laten zien hoe ver ze van de natuur af staan. Zodra de eerst vaste planten afsterven, komen de snoeischaren, harken en de bladblazer tevoorschijn. De tuin moet netjes en mooi geharkt de winter in vinden veel van onze medelanders. Wij pleiten voor tuinen waarin een egel zich thuis voelt en waar een merel slakken en ander voedsel kan vinden tussen de dode plantenresten. Laat daarom gerust wat blad liggen en knip niet iedere afgestorven bloemstengel weg. De dieren in uw tuin zullen u dankbaar zijn.

 

Regeren is vooruitzien

Natuurlijk zijn er ook werkzaamheden die u juist wel in de herfst in uw tuin kunt uitvoeren. Dit seizoen is bijvoorbeeld het moment voor het poten van voorjaarsbollen, zodat u in het voorjaar weer kunt genieten van de frisse kleuren die een nieuwe lente aankondigen. En ook is het zaak om het gazon nog een laatste bemesting te geven met de juiste mix zodat het gras sterk en groen de winter doorkomt.

Scheuren, planten, verpoten; het kan in de herfst

De herfst is ook een mooie tijd om bomen te planten en de vaste planten te scheuren. Eenmaal terug geplant zullen deze planten snel wortel schieten, omdat de grond nog warm is van de zomer. Tegelijkertijd is de grond ook goed vochtig geworden door de herfstregens. Na eenmaal aangieten kunt u de plant met rust laten tot het voorjaar.

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld