Cursus ‘Hoe maak ik een beplantingsplan?’

Wanneer? Zaterdagen 3 april, 10 april, 17 april en 24 april 2021

Een groene jas

De tuin is het groene jasje om uw huis. De juiste beplanting zorgt voor de juiste sfeer. Maar wat zet u waar?

Mist uw tuin net even iets extra’s? Dan is deze cursus iets voor u.

In de cursus ‘Hoe maak ik een beplantingsplan’ leert u over compositie, concurrentie, kleur, structuur en grond.

Balans en eenheid creëren

Met de juiste beplanting maakt u bijvoorbeeld een vierseizoenenborder. Want als u zorgt voor variaties in bloeiperiodes zorgt u ervoor dat er altijd iets te beleven valt in uw border. Wie wil dat niet? Een tuin waarin het hele jaar iets bloeit!

Maar tuinplanten bloeien in allemaal verschillende vormen, structuren en grootte, welke passen dan bij elkaar? Door dezelfde kleurtinten te gebruiken, met verschillende bloeivormen zorgt u voor meer balans en eenheid. Bovendien spelen we graag met horizontaal- en verticaal bloeiende tuinplanten om vormen te accentueren.

Bloeivormen en bloeikleuren maar ook bladvormen en bladkleuren

Naast de verschillende bloeivormen van tuinplanten kunnen we met kleur ook allerlei aspecten accentueren. Want met het gebruik van verschillende bloeikleuren kunt u uw tuin of border langer, groter of juist smaller en korter doen lijken. Ook de sfeer die u wilt bereiken kunt u met kleur vaak goed bepalen. Wilt u een rustgevende tuin met koele kleuren of juist een expressieve tuin met warme tinten?

Soms hoeven we de expressieve tinten niet eens te vinden in bloeiende planten want net zo belangrijk is de bladvorm en bladkleur! Het combineren van verschillende blad-structuren en blad-kleuren zorgt voor een spannend effect in uw tuin. De kleur en vormen van het blad hebben dus een groot effect op het aanzicht van uw tuin. Een goede mix van bloeiende tuinplanten en groenblijvende heesters/planten/siergrassen met allemaal hun eigen variatie in bladvorm en bladkleur is dus erg belangrijk!

Voorkeuren van tuinplanten

We willen allemaal dat al dat groen en die bloeiende borders ons toelachen! Dat lukt zeker als we de verschillen tussen halfschaduw, zon en schaduwplanten weten. Tuinplanten hebben voorkeuren. Net als dat ze voorkeuren hebben voor zandgrond, natte grond of kleigrond. Door de grondsoort te kennen weet u of u met een natte of grote bodem te maken heeft.

Als we dan een prachtige prairieborder, een zeeborder, een border vol siergrassen of een overdaad aan plukbloemen hebben gecreëerd willen we deze natuurlijk ook mooi houden. We zoeken daarom ook naar de juiste balans in onderhoud en bemesting.

Kortom;

Tijdens de cursus ‘Hoe maak ik een beplantingsplan’ leert u welke planten in uw tuin passen en op welke plek ze het best tot hun recht komen.

Wat zijn nou planten die goed samen kunnen groeien? Qua composities, structuur of bladgrootte? Welke planten versterken elkaar qua kleur?

Maar ook wat biedt de grond? Welke planten kunnen het qua ruimte goed met elkaar vinden? Zowel in de breedte als in de lucht. Vragen die allemaal voorbij komen.

Wie, wat, waar?

Wanneer? Zaterdagen 3 april, 10 april, 17 april en 24 april 2021
De cursus wordt coronaproof gegeven en per datum hebben we een max van 10 deelnemers.

Hoe laat? 09:00 uur – 12:00 uu

Waar? Plantagelaan 20 Barneveld

Opgeven?
 Kan per mail, telefoon of via dit contactformulier


Kosten?
 € 30,- per persoon

 

Wij zorgen voor koffie, thee en iets lekkers!

Aanmelden nieuwsbrief

Handige tuintips, tuinverhalen, plantentips en agendatips! Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.