Bloembollen zorgen voor een kleurrijke, diervriendelijke tuin!

Kijk je ook vaak naar die prachtige bloembollen in het voorjaar en vindt je het jammer dat je vergeten bent om ze te planten? Komende lente kan óók jij genieten van een vroege bloei en prachtige kleuren. Hoe? Geef je op voor de bloembollenworkshop zodat je volgend voorjaar al vroeg kan genieten van een kleurrijke tuin! Want het is nu de tijd om bollen te planten.

Ons eigen bollenplan

Speciaal voor ons ontwierp Carien Van Boxtel een aantal bollenmengsels voor in onze thematuinen. Carien van Boxtel is tuin- en landschapsontwerper met een bijzondere passie voor bloembollen. Ze specialiseert zich steeds verder in bijzondere beplantingsontwerpen, waarbij bollen een belangrijke plaats innemen. Ook ontwerpt zij de jaarlijkse presentatie van JUB Holland op de Keukenhof!

Ze werkt nauw samen met JUB Holland die al vier generaties bloembollen kweken en zij ontwikkelen voortdurend nieuwe soorten en nieuwe mengsels. En elk mengsel is zo samengesteld dat hoogtes, kleuren en bloemvormen altijd perfect bij elkaar passen. Maar ook streven zij ernaar dat de mengsels afzonderlijk van elkaar bloeien en wel vier tot vijf maanden lang!

Bloembollenworkshop op 12 september voor alle klanten van Hovenierscentrum De Briellaerd!

Bloembollenworkshops

Omdat wij zelf zo enthousiast zijn en we dit graag met jouw willen delen hebben we Carien bereid gevonden om een drietal workshops te geven op zaterdag 12 september. Geef je op voor de workshop en laat je inspireren over jouw persoonlijke bollenmengsel middels dit CONTACTFORMULIER en geef daarbij aan voor welke tijd je een plek wilt reserveren. De volgende tijden zijn mogelijk;

Tijdvak 1: van 10:00 tot 11:30 – Tijdvak 2: van 12:30 tot 14:00 – Tijdvak 3: van 15:00 tot 16:30. De workshop kost €17,50 p.p.

Ook voor de tuinprofessional

Ook is er op vrijdag 11 september speciaal voor de tuinprofessional de mogelijkheid om deel te nemen! Laat je inspireren over het gebruik van bloembollen in je beplantingsplannen! Leer over de natuurlijke habitat van bloembollen en hun standplaats, hedendaagse toepassingen, stinzenbollen, planttechniek en beheer en maak kennis met het prachtige assortiment van JUB Holland. Opgeven kan via deze LINK en geef daarbij aan voor welke tijd je een plek wilt reserveren. De volgende tijden zijn mogelijk;

Tijdvak 1: van 12:30 tot 14:00 – Tijdvak 2: van 15:00 tot 16:30 + borrel!

Bloembollenworkshop op 11 september voor alle tuinprofessionals!

Een levende tuin

Het leuke is dat we met het aanplanten van bollen in oktober en november niet alleen bijdragen aan een levende tuin maar dat we ook nog eens het tuinseizoen verlengen!

Bloembollen zijn onmisbaar in een levende tuin. Een levende tuin is een tuin waar de juiste natuurlijke voorwaarden voor mens, dier en plant aanwezig zijn. En er zijn bloembollen voor alle seizoenen. Zo is het mogelijk om met het juiste bollenplan te kunnen genieten van een levende tuin vanaf het vroege voorjaar tot diep in het seizoen.

Waardevol voor de biodiversiteit

Vroegbloeiende bollen zijn een belangrijke nectarplant voor de vroege gasten zoals de bijen en hommels. Als de temperatuur in het voorjaar stijgt, komen bijen en hommels als uit het niets tevoorschijn. Ze gaan meteen op zoek naar hun eerste verse voedsel sinds lange tijd: nectar en stuifmeel. Veel insecten ontwaken met de eerste warme dagen en zijn dan op zoek naar voedsel. Waar kunnen ze dan terecht? Juist, in jouw tuin!

Een ‘extra laag’ in je tuin is dus heel waardevol voor de biodiversiteit. Met het maken van het juiste bollenplan kijken we naar de bloemvorm die bepaalt voor welk insect een bloem aantrekkelijk is. Vlinders hebben een lange roltong, waarmee ze kunnen snoepen van de nectar in bloemen waar bijen en hommels met hun kortere tong niet of minder goed bij kunnen. We kijken er graag naar wat we kunnen doen voor de insecten in de workshop.

Vanaf september begint de 'bollenplanttijd'!

Bloembollen zijn een feest voor insecten maar ook voor ons!

Er is voor elk wat wils in de meest spectaculaire vormen en kleuren, van heel expressief en aanwezig tot ingetogen en natuurlijk. Kies je juist voor echte kleurknallers of uitsluitend witte bloemen? Of kies je voor een heldergele start in maart, gevolgd door paars in april? Plant je ze door elkaar of juist soort bij soort? Hoe zorgen we ervoor dat de bloembollen afzonderlijk van elkaar, zo lang mogelijk bloeien? Allemaal vragen die aan bod komen in de workshop.

De juiste bol op de juiste plek

Bolgewassen stellen heel verschillende eisen aan hun standplaats, al doen ze het op vrijwel alle grondsoorten. De bodem mag alleen niet al te nat zijn, anders rotten ze in de winter weg. Sommige vormen hierop een uitzondering. Deze vochtminnende bolgewassen kunnen tegen natte voeten. Dan gedijen ze zelfs beter! Maar kijk ook naar de zon. Sommige soorten zijn echte zonaanbidders en weer andere kun je beter als een schaduwmengsel verwerken.

Meerjarenbloei

Planten en bloembollen die uit zichzelf vermeerderen staan op hun natuurlijke standplaats. De natuur is hier in balans. Deze zogenaamde verwilderings- of stinzenbollen, die vroeg bloeien en ieder jaar opnieuw hun bloemenpracht laten zien breiden zich uit en je hoeft ze niet jaarlijks te rooien. Sterker nog; als je ze na de bloei in de grond laat zitten, komen ze het jaar erop, vaak in grotere getale, weer terug. Welke soorten zijn geschikt voor verwildering?

GEEF JE OP VOOR DE WORKSHOP EN LAAT JE INSPIREREN OVER JOUW PERSOONLIJKE BOLLENMENGSEL!


Voorraad bloembollen

Tijdens de nazomerdagen lanceren wij onze eigen bijzondere mengsels! Maar ook kan je na de workshop zelf je mengsel gaan samenstellen zodat je direct aan de slag kunt in de tuin.

Er is altijd een bollenmengsel dat bij jou past!

Meer over JUB Holland

JUB Holland is een familiebedrijf die al vier generaties bloembollen kweken, broeien, veredelen en verdelen aan tuincentra, gemeenten en hoveniers. Allemaal op een biologische wijze. We kennen allemaal wel de prachtige bollenvelden van de Keukenhof, Ouwehands dierenpark of Madurodam, al jaren is JUB Holland hierin de hofleverancier van kleur!

Ook ontwikkelen zij voortdurend nieuwe soorten en nieuwe mengsels. Elk mengsel is zo samengesteld dat hoogtes, kleuren, bloemvormen altijd perfect bij elkaar passen. Maar ook streven zij ernaar dat de mengsels afzonderlijk van elkaar bloeien en wel vier tot vijf maanden lang! Of denk aan mengsels speciaal voor bijen en vlinders of voor de bestrijding van de eikenprosessierups. Er is altijd een mengsel dat bij u past en noem het maar de beste bollen van de markt!

Meer over Carien Van Boxtel

Carien van Boxtel, tuin- en landschapsontwerper met een bijzondere passie voor bloembollen. Ze specialiseert zich steeds verder in bijzondere beplantingsontwerpen, waarbij bollen een belangrijke plaats innemen.

Zo paste zij een ruime selectie speciaal in Nederland gebroeide bollen toe in haar tuin voor de Chelsea Flower Show in 2015. Maar ook voor de catalogus van Sarah Raven’s Kitchen & Gardens in het VK selecteert zij onder meer bijzondere tulpen. Voor het Rijksmuseum bedacht ze een tweetal bijzondere tulpenmengsels en rondom de Sint Maartenskerk in Zaltbommel werd haar ontwerp met 100.000 verwilderingsbollen handmatig en in patroon geplant in het gazon.

Download hier ons Landgoedblad

Op ons wandeldomein hebben we diverse thematuinen gerealiseerd. Deze vindt u in woord en beeld terug in ’t Landgoedblad.

Ook leest u de ervaringen van diverse klanten die hun tuin lieten realiseren door de Briellaerd.

Bent u al enthousiast?

t-landgoedblad-_-inspiratieblad-voor-liefhebbers-_-hovenierwscentrum-de-briellaerd-barneveld